Министърът на отбраната Ангел Найденов ще огласи в понеделник подробности от доклада за нападението над базата "Индия" в Кербала, предаде репортер на БГНЕС.

В министерството на отбраната журналистите ще се запознаят и с резултатите от работата на комисията по разсекретяване на документи, с които са били изяснени обстоятелствата около извършеното на 27 декември 2003 г. нападение над българската база "Индия" в Кербала, в която загина и русенският рейнджър Антон Петров.

Найденов ще представи приоритетите на Министерството на отбраната за 2014 г. и други актуални въпроси от дейностите на министерството и Българската армия. В първата за годината пресконференция ще участват и заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Преди дни министърът на отбраната обясни, че това е докладът, който изследва всичко, което се е случило на 27 декември, включително мерките, които са взети за осигуряване на охрана и безопасност на базата, пропуските, които е имало тогава в дейността на различните военни експерти, реакциите и действията на българските военнослужещи и изводите. Ще бъде разсекретен целият доклад и достъпът до информацията в него ще бъде по реда на Закона за достъп до обществена информация. Така всеки един, който проявява интерес може да направи заявка и да ползва този доклад.