25 години след закуската на български дисиденти с френския президент Франсоа Митеран, във френското посолство дойдоха само трима от участниците в нея. Първото посещение на френски държавен глава изиграва важна роля по пътя на демокрацията в страната ни в навечерието на падането на Берлинската стена.

Главният редактор на вестник "Култура" Копринка Червенкова, режисьорът Анжел Вагенщайн и президентът Желю Желев от бившите дисиденти, както и президентът Росен Плевнелиев и Георги Първанов, участваха в днешната закуска, заедно с френския посланик Савие Лапер Дьо Кабан и министъра по европейските въпроси на Франция Тиери Репантен. Доктор Желю Желев разказа пред БНР какво са си говорили участниците в срещата. Оценката му е, че българският икономически преход не се е състоял както трябва:

"Много неща, които трябваше да станат, не са станали и затуй, ние не сме доволни от нашето положение сега, но е емоции тези неща не се решават. Трябва да се бачка! Трябва вече икономическият преход да го направим както трябва. Той не е направен както трябва и поради това в доста отношения нашата демокрация е формална. Като нямаш хляб, като не ти стигат парите за ток, за това, за онова, от първа необходимост неща, естествено не е пълна демокрацията. Демокрацията има нужда от здрава икономическа основа и от сигурност в тая област."