БСП е в неудобна ситуация заради партньорството с „Атака" в българския парламент, но  тази партия е в българското Народно събрание по волята на българските избиратели. Това каза евродепутатът Илияна Йотова от ПЕС пред Би Ти Ви.

„Критичната ситуация в българския парламент трябва да бъде поставена на масата и разрешена,
дори с цената на нови избори, но след вота за Европейски парламент през май",
заяви Йотова. Тя подчерта изрично, че не бива евроизборите да бъдат поставяни на карта заради вътрешнополитическата ситуация в България.
„Разделението в БСП не идва от идеологически различия, а от междуличностни кавги вътре в партията", коментира тя.

„Аз не вярвам в хипотезата, че АБВ носи допълнителни гласове за левицата - напротив, увеличава шансовете на нашите опоненти. С това си поведение, ние, левите хора, отново качихме Борисов по трибуните да раздава правосъдие", заяви Илияна Йотова, като изрази разочарование от действията на колегата си Ивайло Калфин.
„Ние, неговите колеги от делегацията, едва ли не последни разбрахме за намерението за паралелна листа. Беше глупаво да разбирам от колеги от други делегации, че за тази листа се е говорило от много по-отдавна", обясни Йотова и допълни, че познава Ивайло Калфин още от Френската гимназия в София. „Само до предишната седмица воювахме заедно в Европейския парламент и бяхме добър екип", допълни евродепутатът и изтъкна, че има критики и към АБВ, и към колегите си в управлението, но ги споделя веднага.

Тя изрази неразбиране към аргумента на Калфин да оглави алтернативната листа на АБВ с партньорството на левицата с ДПС. „ДПС не е наш коалиционен партньор - тази партия подкрепя правителството на премиера Пламен Орешарски и по-скоро неговата програма. ДПС подкрепи два пъти Георги Първанов за президент и подкрепи почти изцяло Ивайло Калфин на последните президентски избори", изреди Илияна Йотова.

Тя отново подчерта, че идеен разрив в БСП няма. „Няма задкулисие в БСП, има компромисни решения. Един от най-големите проблеми на Тройната коалиция беше, че не се разбираше какъв и в името на какво компромис е правила всяка партия при преговорите. Изцяло подкрепям прозрачността в политиката, допълни Илияна Йотова.