Мъжете са тези, които по-често залитат по чашката и това си има своето научно обяснение. Ново холандско изследване показва, че самоконтролът на господата е тясно свързан със стреса, а оттам и с приема на алкохол, пише мъжкото списание Men's Health.

Учени са накарали две групи –една от мъже, а друга от жени – да решават трудни, мисловни казуси през деня, като след това са имали възможността да отпуснат с питие в ръка. След изпълнението на уморителните задания, мъжете, приключили успешно изисканото, изпили четири пъти повече от дамите, също справили се със задачите.

Авторът на изследването Рой Отен обяснява феномена по следния начин: самоконтролът е като чаша вода. Тежките задачи и стресът я изцеждат и накрая на работния ден вероятността тя да бъде празна е огромна. Липсата на самоконтрол изпразва бързо и чашите в бара.

Жените нямат този проблем, защото техният метаболизъм работи по различен начин. Те могат да останат в режим на съзнание и адекватност дори самоконтролът им да е драстично намалял и затова пият и по-малко, казва Отен.