"Никога не съм гледал по друг начин на хората, които не одобряват кабинета, освен като към хора, които не са съгласни с нещо. Не съм ги възприемал като крайни опоненти или врагове, не дай си Боже. Опитвал съм се дори да разбера какво не одобряват, но в никакъв случай не съм ги възприемал като крайни опоненти или врагове. Те са част от нас.

Ние сме различни, но ми се струва, че общото, което ни обединява, е повече от различието. А върху различията трябва да дискутираме. Гледам на свършеното до момента само като на първи стъпки, но може би най-важното е, че освободихме страната от страха".

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски пред Сашо Диков по Нова ТВ.

"В никоя страна управляващите нямат пълна подкрепа, но това не бива да пречи да се работи за общото благо", коментира още той.

"Не са ме избрали тук да побеждавам когото и да било, а да работя за интересите на хората и се опитвам да правя това", отбеляза още той, попитан дали се чувствта като победител след толкова дни на протести в страната срещу кабинета.

Орешарски изтъкна предимствата на правителството си – върнато е цялото ДДС и от тази година излизат на чисто, салдото било най-добро от 2008 г. насам, изплатили голяма част от старите задължения, подобрили нормативната рамка направили редица предложения в Народното събрание.

Относно вземането на нови заеми Орешарски заяви, че в бюджета е записано, че това е нормален процес на управление на дълга и че този въпрос се поставя сега очевидно по политически причини.

По думите му в доста сектори са необходими реформи, но не в смисъла от 90-те години – да започнат отначало.

"Минимална изкупна цена не е нормално да има и вероятно няма да има. Не съм специалист по аграрни финанси. Най-добрия механизъм е кооперациите на производителите да разговарят с големите изкупвачи и да разговарят от равни позиции. Пазарната конюнктура е чувствителна. Има периоди, цените са по-високи, и други, в които са по-ниски, и тогава отделните производители остават незащитени", коментира още премиерът.

Запитан за арбитражното дело, което се води за строежа на АЕЦ „Белене”, той отговори, че не е препоръчително случаят да се коментира, докато тече арбитражното дело.

"Има прекалено много аргументи, чисто икономически „за” и други, които са смущаващи, но това няма значение на този етап. А този разговор ще го отворим, когато мине арбитражното дело”, добави още Пламен Орешарски.

Премиерът коментира и проекта за Южен поток. „Не е финализиран търга за изпълнители. Чух, че има деситина кандидати. Едва когато бъде обявен печелившият, ще знаем точно колко струва. Ориентировъчната цена от около 3.5 млрд. евро”, обяви Орешарски пред Сашо Диков.

„Няма вариант, при който да не печелим от газопровода Южен поток”, категоричен бе той.