Лекари предупреждават, че е възможно закриване на ТЕЛК-ове в страната заради ниското заплащане и липсата на специалисти. В цяла Северозападна България например няма ТЕЛК за хора с белодробни проблеми, съобщи bTV.

От трите области в северозапада само две болници в Лом и Враца са назначили специалист пулмолог към общия ТЕЛК, за да преглежда пациенти и да дава становища за възможностите им да работят.

Областните болници във Видин и Монтана отказват да назначат пулмолог към общата експертна комисия, защото по закон трудоустрояването на белодробни болести става само в специализирани звена. Има обаче вратичка в закона, която не забранява общия ТЕЛК да изпълнява и тази дейност.

„Това е временно решение на проблема. Министерството трябва да си поеме своята отговорност и да извърши промени в наредбата за трайно освидетелстване на пациентите", заяви д-р Георги Савков, управител на болница „Свети Николай Чудотворец" - Лом.

Според доктор Савков може да последва вълна от закриване на специализрани ТЕЛК-ове в цялата страна. Причината е отлива на специалисти заради ниското заплащане и забраната им да практикуват като лекари, докато работят в комисиите.