Докато нашите лекари напускат страната, за да работят в чужбина, един чужденец избра да помага на пациентите в България. Той е иранец, ортопед и от половин година шеф на болницата в Исперих. От скоро е въвел практиката да ходи по селата, за да се среща на място с пациентите си, разказа bTV.
Ако преди половин година д-р Абдулах Заргар не беше станал шеф на болницата в Исперих, днес тя най-вероятно нямаше да съществува. А стотици хора щяха да продължат да живеят както до сега - без да са виждали лекар. Всяка седмица д-р Заргар пътува поне веднъж до някое от селата в общината, за да преглежда безплатно пациенти, които не могат да стигнат до града.
Преди половин година д-р Абдулах Заргар от Иран е единственият лекар, съгласил се да стане управител на Многопрофилната болница за активно лечение в Исперих. Поканата идва през негов приятел лекар, който сега работи в Германия. По това време д-р Заргар е в Англия.
Д-р Заргар е на 44 години. Говори 7 езика. Завършил е обща медицина в Русия. Специализирал е във Великобритания, Германия, Франция и Турция. Пет години е работил в Англия. За ортопед специализира у нас. Общо 8 години работи във Варна.
„Тук най-много се усещам у дома, това е истината. Тук най-много приятели имам. Тук най-много мога да радвам хората. И като отивам в Иран, в моя град, и там има нужда от ортопед, но хората някак си в Иран по-заможни са, не са като тук", разказва докторът.
Когато става управител на болницата в Исперих, в нея няма нито един анестезиолог, което прави работата й невъзможна. Но успява да събере екип. Отваря наново гинекологичното отделение. Самият той е първият ортопед в общината от 13 години насам.
Най-голямата мечта на д-р Заргар е в болницата в Исперих да бъде открито ортопедично отделение, в което да може и да оперира. Затова обаче са необходими 200 000 лв., които за сега няма от къде да дойдат.