Нашествие от хлебарки можем да очакваме заради необичайно топлата зима, предупреждава Нова ТВ, която се е допитала до специалисти в борбата с неприятните насекоми.

Те често са и опасни, тъй като пренасят болести - дезинтерия, салмонела и хепатит.

През зимата обикновено буболечките се спотайват в мазетете и изпадат в летаргия, а когато температурите навън се повишат, те отново започват да търсят храна.

Изкушенията за буболечките

За хлебарките изкушения са трохи по масата, остатъци от храна в кухнята, скъсани пликове с лакомства в шкафа и най-апетитното - кошчето за боклук. В градовете ги привличат големите кооперации с парно, където любими места са им топлите тръби и абонатните станции. Малките буболечки са като терминатори в света на насекомите.

Хлебарките и оцеляването
Те оцеляват в условия, където човек би загинал. Хлебарката може да преживее без храна близо месец, а без вода – само няколко дни.

Решението на проблема

Ако решим сериозно да се борим с тези гадинки, трябва да ограничим техния достъп до вода. Хлебарката може да влезе навсякъде. Въпреки това можем да уплътним вратите, пукнатините и ъглите вкъщи. За каналите и сифоните на мивките се препоръчват метални мрежи. Ако буболечките ви гостуват често, ще се наложи да извикате специалисти.