Кметът на Рига Нил Ушаков съобщи, че за Рига и Латвия това събитие е по-важно от срещата на върха на НАТО, от "Евровизия" или от световното първенство по хокей.
Рига днес официално става културна столица на Европа за 2014 година. Посветената на това събитие церемония протича в Латвийската национална опера, където се изпълнява произведението на Рихард Вагнер "Риенци", предаде ИТАР-ТАСС. На церемонията присъстват много делегации и гости от различни кътчета на света.
Там са президентът на Литва Далия Грибаускайте и председателят на парламента Лорета Граужинене, еврокомисарите Андрула Василиу и Андрис Пиебалгс, председателите на естонския парламент Ене Ергма и на шведския Пер Вестерберг, министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел и други. Сред почетните гости са ръководители на градове, които са били или ще бъдат културни столици на Европа. Кметът на Рига Нил Ушаков съобщи, че за Рига и Латвия това събитие е по-важно от срещата на върха на НАТО, от "Евровизия" или от световното първенство по хокей.

"Миналата година културна столица на Европа беше Марсилия. Общият й бюджет бе 700 милиона евро. Ясно е, че Рига в близко бъдеще "не е заплашена" от 700 милиона евро, но ние имаме нещо повече - 10 хил. души работиха през цялото това време, за да подготвят програмата за цялата година. Повярвайте ми, тя ще е отлична" - заяви кметът на Рига. Предвидени са над 200 различни мероприятия, разделени в шест тематични линии - "Дъхът на океана", "Комплект за оцеляване", "Пътна карта", "Улица на свободата", "Кехлибареният пояс", "Рижки карнавал". Ушаков заяви, че през тази година в латвийската столица ще бъдат привлечени повече туристи. Докато през миналата година Рига е била посетена от 1,7 милиона души, през тази се очакват най-малко 2,1 милиона. Общият бюджет на мероприятията в рамките на проекта "Рига - културна столица на Европа 2014 година" е около 34 млн долара. Правителството на Латвия е предоставило 40 процента от тази сума, а останалите са от частни инвеститори и европейски фондове.