Той започва своята кариера като продавач на плюшени мечета, но в крайна сметка става един от най-скъпоплатените журналисти в света. Той първи достигна Северния магнитен полюс с автомобил и летя на военни самолети. Той пише книги, снима документални филми на различна тематика, като това винаги се ползва с успех сред публиката. 

Чисто английският му хумор в комбинация с хулиганския характер и оригиналния поглед върху нещата го правят звезда от световна величина. Както и човек, който благодарение на навика си да се изказва по всякакви теми, е мразен от мнозина. Той е Джеръми Кларксън – водещ на тв-шоуто Top Gear. Същият, който забърка един от най-големите скандали в света на медиите през последните месеци.

Джеза, както го наричат, никога не е бил за пример. Като дете е изключван от училище заради пушене и пиене на алкохол, а като възрастен е даван под съд толкова пъти, че и той самият не може да ги преброи. Последната му изцепка обаче преля чашата на търпение на началниците. Кларксън влезе в конфликт с един от продуцентите на Top Gear и това изглежда е краят на кариерата му в BBC.

Резултатите от скандала засега носят повече негативи на самата телевизия. Отстраняването на водещия струваше загубата на около 4 млн. зрители във Великобритания. А феновете му събраха повече от 1 млн. подписа в петиция с искане той да бъде върнат на екран. В подкрепа на Кларксън се изказа дори премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. Какво ще се случи, предстои да разберем, но е факт, че Top Gear в този му вид няма да продължи, след като колегите на Джеръми – Ричард Хамънд и Джеймс Мей, отказаха да участват в шоуто без него.

Ето някои от най-запомнящите се истории с Кларксън по време на кариерата му в Top Gear. Те са пълни със скандали и провокации, които превърнаха водещия в легенда. Или както той сам се определя „Аз съм динозавър, който няма място в съвременния свят, тъй като е много голям и може да изпочупи всичко”.

Джеза – нарушителя

Кларксън е собственик на впечатляващ автопарк, в който има коли като Lamborghini Gallardo, Ferrari F355 и Aston Martin Virage. През своята дълга кариера той е тествал огромен брой различни транспортни средства, като успя да унищожи част от тях. Огромният му опит обаче не го прави идеален шофьор, поне от гледна точка на закона. Журналистът е глобяван много пъти, най-вече за превишаване на скоростта. Но и нерядко е успявал да се спаси от санкции.

Такъв е случаят от 2007 г., когато Джеръми взима за тест Alfa Romeo Brera и е засечен да кара с 51,5 км/ч повече от позволеното. Глобата е пратена на Fiat, откъдето Кларксън е взел колата. Италианците на свой ред я препращат на Кларксън, който обаче иска да бъде доказано, че именно той е карал автомобила. В крайна сметка Fiat замазват скандала, като плащат санкцията.

През 2013 г. обаче водещият плаща 5000 евро и губи право да управлява автомобил във Франция за 3 месеца, след като при ограничение от 90 км/ч зад волана на Aston Martin Vanquish той преминава с повече от 140 км/ч. Това кара Кларксън да заяви, че „ограниченията на скоростта не дразнят единствено безделниците” и иска лимитът да бъде вдигнат до 300 км/ч, с което си навлича много критики.

Джеза – радикалния

През 2011 г. изказване на водещия принуждава BBC да излезе с публично извинение. В ефир Кларксън коментира стачките във Великобритания, като казва, че ако зависи от него би разстрелял всички стачкуващи пред очите на семействата им. Според телевизионната звезда, тези работници ще получат огромни пенсии, докато останалите трудещите се в Обединеното Кралство ще трябва много да се изпотят, за да осигурят старините си.

Този път премиерът Камерън не е негова страна и обявява, че Джереми не е говорил сериозно. Факт е обаче, че Джеза има много проста и пределно ясно политическа позиция, която се изразява с изказването „Просто те (управляващите) трябва да ни оставят на мира.”

Джеза – изменникът

Както всяка публична личност, и Кларксън непрекъснато е в центъра на медийния интерес, особено когато става дума за личния му живот. А той е мъж с главно М. Непрекъснато се появяват слухове, че изневерява на съпругата си, но те така и не са потвърдени до 2011 г., когато водещият е сниман в хотел в Лондон заедно с любовницата си. Две години по-късно историята се повтаря, този път в Осло, и през 2014 г. Джеръми се развежда с втората си съпруга Франсис. 

Бракът, продължил повече от 20 години, не успява да спаси дори фактът, че двамата имат 3 деца – Емили (21 г.), Финло (19) и Кати (17). Оказва се, че Кларксън не живее със съпругата си от 3 години, но въпреки това двамата и до ден-днешен запазват приятелски отношения.

Джеза – расист и неонацист

През кариерата си водещият е обвиняван в много неща, но най-тежките са в неонацизъм и расизъм. Отивайки в Индия  за снимките на „Най-опасните пътища” Джеръми вгражда в багажника на автомобила си тоалетна, като обяснява, че „всички гости на страната веднага хващат диария”. Индийските проблеми с хигиената са добре познати, но въпреки това местното правителство се обижда и иска публично извинение от BBC.

По време на снимките на Top Gear в Мексико водещият забърква пореден скандал като сравнява местните коли със самите мексиканци. „Те са мързеливи, безполезни и помпозни глупаци, които спят облегнати на оградата и вместо палто използват одеяло с дупка на за главата.” 

Общо-взето инцидентът може да мине и без продължение, ако Джеза не налива масло в огъня, като добавя, че няма как телевизията да бъде наказана, тъй като в момента посланикът седи в кабинета си пред телевизора и хърка. Само че посланикът не хърка, а гледа. И съответно настоява за извинение.

Нееднократно Кларксън се заиграва с нацистката тематика, като любим обект на шегите му са поляците. Веднъж в ефир водещият обявява, че новата спътникова навигация на BMW „води право в Полша”. А няколко години по-късно отново в свое предаване Джеза изтърсва по адрес на новия Volkswagen Scirocco как с един резервоар стига от Берлин до Варшава.

Най-големият скандал обаче е свързан с расизъм. През пролетта на 2014 г. Джеръми като че ли казва в ефир думата „nigger”. По-точно Кларксън декламира доста бързо стихотворение, в което думата е „tiger”, но заради непонятното му произношение скандалът е факт. А в BBC постъпват огромен брой жалби, което кара телевизията да се извини публично. Самият водещ получава „последно предупреждение”. Той на свой ред е категоричен, че не е използвал думата с „н” и да се извинява за това е все едно да се извини за войната в Сирия.

А сега накъде?

Според британското списание Radio Times от началото на април Джеръми ще стане водещ на хумористичното щоу Have I Got News For You. Продуцентът на шоуто – Джими Мелвил, от доста време се опитва да се разбере с ръководството на BBC, да разреши на Кларксън да се изявява в неговото предаване. Самият водещ обяви, че настоящите му работодатели са прецакали отличното предаване, което е водел. И в типичния си стил ги нарече с доста оскърбителни епитети. Развръзката обаче предстои.