Съдът ще гледа днес делото за инцидента на летище „Варна“ от началото на миналата година, по което лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е подсъдим за хулиганство и телесна повреда над полицай.

Делото започна след инцидента през януари 2014-та, когато по време на полет от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от „Атака“, влезе в конфликт с френски дипломат на борда на самолета. Свидетели твърдят, че след пристигане на летището скандалът е продължил между Сидеров и пътник от същия полет. Впоследствие атакистът удря полицай Костадин Колев.

Бързото разследване по обвинението доведе процеса до съдебна фаза, но засега пропадат опитите той да тръгне по същество. В края на февруари Софийският градски съд позволи на десет души, част от които полицаи, да се конституират като частни обвинители по делото.

Точно преди месец, на 23 февруари, съдът отложи делото. Причината е необходимостат да се разбере дали всички полицаи, присъствали на екшъна на летище Варна в началото на 2014 година, да се конституират като граждански ищци и частни обвинители.

До това решение се стигна, след като Софийския апелативен съд е решил, че двамата полицаи Недко Недев и Милен Кателиев трябва да бъдат конституирани като граждански ищци. Те поискаха това и преди, но тогава съдът им отказа и тогава са обжалвали пред Апелативния съд.