Кольо Парамов е завършил икономическа география и философия в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Международни икономически отношения в УНСС. Бил е кмет на промишленото селище "Ерма река" и зам.-директор на “Горубсо" - Златоград. Народен представител от БСП в 36-ото Народно събрание. Парамов е първият “червен” депутат, който напуска партията. Главен ревизор на БНБ до 1998 г. при управителите Любомир Филипов и Светослав Гаврийски. Уволняват го по настояване на премиера Иван Костов.
В момента е финансов консултант. Той бе първият, който формулира ситуацията с банката на Цветан Василев още през юни месец 2014 г. като “аферата КТБ”. Пред “Шоу” Парамов разкрива как тя беше разграбвана месеци наред и кои са виновниците за нейното унищожаване.


- Какво се случва с КТБ през последните месеци, господин Парамов?
- Всички по вертикала проявиха някаква зависимост и тази зависимост в паричен план е равна на 4 млрд. и 700 млн. лева! Имам предвид 2 млрд. и 100 млн. – парите, събрани във Фонда за гарантиране на кредитите; 1 млрд. и 600 млн. кредит, даден от правителството, и близо 1 млрд. лв. сделки и прихващания, които бяха направени напоследък от квесторите, които се управляват не от кой да е, а от Иван Искров! 

Когато говорим за виновност на управителя на БНБ, ние трябва да разпределим неговата отговорност на три етапа. Той стартира съвсем ненадейно и директно подготовката за фалита на банката твърде неумело и със заблуда. Беше обещал на съответната дата банката да отвори, да заработи и да се реши въпросът. Но с назначаването на квестори и с упълномощаването им да започнат преглед на системата

се прояви вторичният замисъл на Искров 

- Какъв е той? 
- Да се докаже, че активите на банката са толкова много обезценени, че тя не може да продължи да работи! Това към август месец беше абсолютно нереално! Тази изкуствена обезценка на активите на банката трябваше да покаже, че трябва да бъде фалирана. Политиците от всички парламентарно представени партии не трябваше да приемат, че фалитът на КТБ е неизбежен, както посочиха квесторите, а да одържавят КТБ! При одържавяването на банката щеше да се разшири Българската банка за развитие. Банката за развитие щеше да придобие 28 перфектни клона, щяха да се запазят някъде около 620 работни места и с около 1 млрд. лв. оборотни пари банката щеше да заработи. И тази псевдооценка на активите, извършена от квесторите, щеше да блесне с пълна сила! Всичко онова, което в момента се разпарчетосва, разпродава, разграбва и попилява по най-безпардонен начин, щеше да си остане в банката! Нямаше никакъв проблем да се одържави КТБ!

- Така или иначе това не стана. Какво да се прави оттук нататък?
- Най-важният проблем от 4 декември м. г. е вариантът с обявяването на фалит. Председателят на ВАС твърди, че в средата на април ще заседава 5-членката и до средата на май те ще имат решение по въпроса. Ако това решение е непризнаването на фалит, то 

цялата пиеса се връща в първо действие

Оттам следват много тежки финансови процедури за държавата! Онези прихващания, които бяха направени от квесторите, ще бъдат обявени за невалидни! Ако е вярно, че те до момента са сключили съглашения и са направили прихващания за 850 млн. и имат подготвени още 6 искания за 50 млн. лв., това означава че свръхнатоварванията ще се увеличат! В съда ще стане много спорно кои прихващания ще бъдат признати за реални и кои - ! 

Много важно е сега кои ще бъдат физическите лица, които ще представляват тепърва Фонда за гарантиране на кредитите като синдици, назначени преди обявяването на фалит, и по какъв начин ще бъде организиран този процес. Ако погледнем американската практика, там при такива случаи още с обявяването на искането за фалит от страна на Централната банка за синдик се назначава самият Фонд за гарантиране на кредитите. А фондът от своя страна излъчва двама упълномощени от него синдици. Още преди решението на съда за обявяване в несъстоятелност! Те имат грижата да могат да съхранят в максимална степен собствеността на банката и да гарантират, че масата на несъстоятелност ще остане непокътната. Масата на несъстоятелност, това са парите на банката, останали след обявяване искането за фалит. Тя не трябва да бъде нарушавана по никакъв начин! 

А не както при нас - 

искаме фалит на банката, решението се провлачва в съда за 3-4-5 месеца, а през това време квесторите си играят вътрешните си игри! 

- Какви игри?!
- Сключват договори и продават за жълти стотинки огромна собственост - маса заводи, предприятия, придобити с кредити от банката, на вложители на КТБ, които имат над 100 000 евро депозити. Имаш примерно депозит за 20 млн. в КТБ и придобиваш завод, който струва 90 млн.! Квесторите нямат право да се разполагат с тази собственост на КТБ по този парадоксален начин! Тези действия са наказуеми! 

Всички тези действия са с пряка, директна умисъл! Затова трябва да се вземе законово решение, което да спре това разграбване! Това тези дни ще стане, но е много важно дали сделките на квесторите ще могат да бъдат обявени за нищожни със задна дата.

Трябва да се направи всичко възможно да се запази масата на несъстоятелността на банката, да не се разпарчетосват фабрики и заводи, да не се раздава собствеността на банката, която в момента принадлежи единствено на Фонда за гарантиране на кредитите!

- Ако се върнем назад, кой заблуждаваше всички нас дълги години, че КТБ е една от най-стабилните банки?
- Централната банка и Асоциацията на търговските банки! Не можеш ти да придобиеш толкова много активи, да осигуряваш толкова голяма успеваемост, не можеш да поставяш толкова много хора под едностранна зависимост чрез високите лихви, които си давал, и това да не направи впечатление на БНБ и на другите ти колеги!... 

Но още през август Иван Искров не можа да разбере, че трябва да се отстрани, хората около него, естествено, не можеха да му го кажат! А премиерът на служебното правителство Близнашки нямаше правомощия да изиска това без наличието на парламент. И така

ние се самозатворихме в един 
омагьосан кръг! 

- Вие още от миналата година настоявате, че Иван Искров трябва да освободи поста си...
- Управителният съвет на БНБ, при наличието на Искров, не можеше да вземе адекватни решения, защото всички се съобразяваха с него! Там има един умен човек – Калин Христов - подуправителят на БНБ, който е достатъчно добре подготвен като банкер, има достатъчно добра информация, но той не можеше да вземе решения като втори човек, при положение че Искров беше там и съществуваха изградени взаимовръзки на банката по вертикала. 

Оставането на Искров като управител на БНБ донесе много сериозни негативи, които навредиха сериозно на държавата! Той трябваше да бъде отстранен, защото комплексно пречеше да се види истинското състояние и много от проблемите на Централната банка! БНБ от стожер на стабилността в България бе превърната от Искров в една имагинерна система, която не дава онези гаранции, които трябва да дава! 

Поредицата от зависимости на този човек, поредицата от некадърни действия, от глупави действия, изправи на нокти цялата държава! Ако Искров си беше подал оставката още на 25 юни, когато направи опит да затвори КТБ, щеше да бъде най-добре. Но той не я подава и до днес…

- Трябва ли Иван Искров като гуверньор на БНБ да носи наказателна отговорност?
- Ръководството на Централната банка целеше ускорено да фалира КТБ, затова бяха грубите изцепки и недалновидните стъпки на Искров в началото на кризата. Вариантът за изкуствен, умишлен фалит на КТБ с всичките взаимовръзки по вертикала доведе до разклащане на цялата банкова система! Това в момента много хора подценяват, но ще мине време и ще се убедят колко сериозни са нещата!

Имам много сериозен упрек към бившия началник на банковия надзор на БНБ Румен Симеонов, а не към сегашния Цветан Гунев, който е избран месец май миналата година и сега е разследван. През 2010, 2011, 2012, 2013 г. Симеонов управляваше раждането на подхода към КТБ и на модела КТБ като цяло. Именно той и няколко души около него, начело с Искров, са най-големите виновници за ситуацията в КТБ! Напълно убеден съм, че случаят с КТБ ще стане нарицателен, държавата ще има много сериозни проблеми! Най-големият виновник да се стигне дотук с КТБ е самият Искров! И най-лошото е, че той не осъзнава това!...

- Смятате ли, че в крайна сметка банкерът Цветан Василев ще бъде екстрадиран от Сърбия?
- Аз смятам, че никога няма да бъде екстрадиран! След официалната процедура ще дадат казуса за решение на министъра на правосъдието на Сърбия. А той ще каже, че за него е един изряден инвеститор и те не се интересуват къде и какво е нарушил той. Както каза наскоро и президентът на Сърбия. 

Цветан Василев се страхува за живота си, връщайки го в България!

Мисли, че за да не проговори какво точно се е случвало, за да не се разбере до каква степен има обвързаност между политическата класа и мафията, ще посегнат на живота му!

На временната комисия, която сформираха в парламента начело с Десислава Атанасова, й предстои много трудна задача. Тази комисия може да направи така, че в България да лъснат зависимостите, които са били използвани за връзка на политическата класа със задкулисието!

- Бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев носи ли вина за аферата КТБ?
- Категорично да. ДАНС и респективно - финансовото разузнаване, не използваха своя капацитет за запазване интересите на държавата! Без съучастието на ДАНС аферата КТБ не би била възможна! 

Една банка беше използвана за обогатяване на една прослойка от политическата класа, без да се спазват елементарните принципи на надзора, на контрола! 

- Има ли опасност същото да се случи с други банки?
- Ако трябваше аз да решавам въпроса с функциониращите търговски банки в България след 1997 г., нямаше да разреша на никой българин да притежава мажоритарния дял в някоя от тях! За срок от 25 години! По този начин щях да направи така, че банковата система да бъде прозрачна, ясна и независима. Чрез регулативните функции на БНБ и надзора щях да оказвам повсеместен контрол върху цялата банкова система, така че да не допусне никакви българи да разиграват по един или друг начин системата 

по такъв порнографски начин!

- Щяхте да извършите лустрация, един вид! А чужденците каква е гаранцията, че нямаше да ги “прихване” от нас?
- Не, не! Там има практика, схема - което си е, си е! А нашата система е изцяло продънена отвсякъде от зависимости!

- Ние не извършихме лустрация и на бившите агенти на Държавна сигурност. Странно е, че вие, като един от тях, говорите, че лустрация е била необходима, макар и по друг признак...
- Това е съвсем друго! Какво до ден-днешен се постигна със Закона за досиетата? Обратен е ефектът! 98 процента от служителите на ДС едва свързват двата края в момента. Живеят на по една пенсия и на някакви елементарни доходи. Румен Петков и Станишев инициираха Закона за досиетата с цел да решат вътрешни противоречия помежду си. Когато обаче парламентарната група на левицата остане 30 човека, въпросните автори ще разберат за бумеранга, който са предизвикали за лявата политическа идея!

- Вие никога не сте се срамували, че сте работили за Държавна сигурност...
- Не само че не съм се срамувал - за времето, в което съм бил в Държавна сигурност, смятам, че всичко, което ми е поставяно като задача, като дълг съм го изпълнил перфектно! Нямам основание от нищо да се срамувам, защото в крайна сметка ангажираността към държавата, която съм имал, е била към Гранично разузнаване. Може да се проследи документално, че съм един от най-големите противници на Шесто управление, на политическата полиция.


Интервю на Валерия КАЛЧЕВА