Считам за изключително важна Дунавската стратегия като инструмент за развитие на Дунавския регион.

Това каза премиерът Пламен Орешарски, отговаряйки на въпрос за приоритетите, които правителството ще следва в следващия програмен период по регионално развитие и трансгранично сътрудничество, предаде репортер на БГНЕС.

Министър-председателят посочи, че по-важните приоритети са насочени към изпълнение на стратегията и са залегнали в регионалните планове за развитие – изграждане на панорамен път между Русе и Свищов, мост на Дунав Силистра – Калараш, изграждане на ферибот при Тутракан, модернизиране на пристанище Силистра и др.

Орешарски заяви, че ще продължим да развиваме активно териториалното сътрудничество, като участваме в програми за междурегионално сътрудничество и трансгранично сътрудничество. "Нови мостове на река Дунав при Силистра – Калъраш и Оряхово - Бекет са включени в плана за действие на Европейската комисия за изпълнение на стратегията на ЕС за Дунавския регион и са определени като ключови за региона", каза министър-председателят.

Той допълни, че за съжаление и трите моста – Силистра – Калъраш, Оряхово – Бекет, Никопол – Турну Мъгуреле, не попадат в обхвата на утвърдената към момента мрежа и тяхното осъществяване не може да се извърши със средства от европейските фондове. Това ни принуждава да търсим други форми, най-вече публично-частно партньорство. Предстои и смесено заседание на правителствата на България и Румъния.