"Категорично заявявам, че аз и майка ми искаме брат ми да почива в мир и не желаем тялото му да бъде изравяно! Друг не може да поиска ексхумация, дори по официален път, защото ние, близките, не желаем!" Това заяви пред БЛИЦ сестрата на покойния Михаил Михов – Мирела, по повод искането на Николай Бареков да бъде направена незабавна ексхумация на тленните останки на бизнесмена и да бъде проведено ново разследване на внезапната му кончина.
В сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров лидерът на "България без цензура" настоява и за международна съдебно-медицинска експертиза, за да може "да излезе наяве истината за съмнителни и вероятно удобни за някои политици обстоятелства около изненадващата и загадъчна смърт на Михов".

"Е, как може такива ненормални работи!? Може ли такова нещо?! Какво иска да доказва?! Има направена международна експертиза, защото Мишо беше дипломат! Три месеца след смъртта му с майка ми ходихме в следствието и оттам ни предоставиха две дебели папки, които разглеждахме в продължение на около 3 часа! Правени са изследвания в европейска лаборатория извън България и тъканните проби все още се пазят", заяви Мирела Михова.

Tя подчерта, че не знае някой да е отишъл при Николай Бареков, за да го моли за помощ или съдействие да бъде направена юридическа постъпка към главния прокурор за незабавна ексхумация и нова съдебно-медицинска експертиза. "Ние с майка ми не сме ходили. Нямам сведения и Пламен, синът на Ева да е ходил. А брат ми няма други близки”, обясни Мирела Михова. И добави, че след смъртта на Мишо Бирата на нея и майка й им е била предоставена възможност да получат копия от материалите от проведеното разследване, както и самите тъканни проби. Обяснили са им също, че ако поискат, могат да направят постъпки за ново разследване.

"Брат ми беше почетен консул на Бразилия и поради тази причина ни осведомиха, че освен правото да получим всички материали от разследването, можем да изискаме да бъде направено ново с участието на чуждестранни експерти. Ние обаче не пожелахме, тъй като се уверихме, че всяко едно съмнение е изчистено и Мишо не е бил убит. Абсурд е да ни дадат възможност да искаме ново разследване, ако искат да прикрият нещо”, счита сестрата на Мишо Бирата.

Според нея е абсурдно някой да е инжектирал Михов с вещество, което да е предизвикало незабавна смърт, която носи белезите на инфаркт. "Че кой ще е този, който ще се доближи до него в хотела и ще му инжектира нещо?! Да не говорим, че той е вечерял с Георги Глушков преди да умре. Е, какво излиза, че Глушков го е убил тогава ли?! (смее се)... Това са абсурдни неща...", категорична е Мирела Михова.