Група изследователи от Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж разработиха медикамент, който може да се комбинира с психотерапия за намаляване на болката от травматични преживявания и посттравматичен стрес.

Емоционалните травми могат да повлияят на човешкия геном. По време на изследването си учените използвали лабораторни мишки, за да проверят ефикасността на новия медикамент, за който твърдят, че допълва ефекта на традиционната терапия. Действието му се състои в това, че премахва връзките, свързващи конкретни спомени със специфични неприятни емоции.

Според невролозите хората, страдащи от посттравматично стресово разстройство не усещат намаление в интензитета на болката с конкретни спомени. Всеки път, когато преживяват отново неприятна случка от миналото, болката се завръща с пълна сила. Често срещано лечение за този проблем е терапия, която "стимулира лошите спомени в безопасна среда". Въпреки че това лечение има положителни ефекти, то обикновено се прилага само при пациенти с по-лека форма на заболяването.

Новият експеримент с мишки доказа ефективността на друг метод за справяне с лошите спомени, чрез лекарството "HDACi", което може да изкорени лошите спомени. Статистиката показва, че 8% от американците развиват посттравматично разстройство в някакъв момент от живота си. По-често заболяването се среща при жените, отколкото при мъжете. При професиите полицай, пожарникар, лекар има най-висока честота на стресово разстройство.