Намерен на улицата труп превърна граничния град Брегово в истински “Туин Пийкс” и местните жители вече повече от месец си задават въпроса “Кой уби кроткия Анчо?”.

Мистерията около смъртта на 40-годишния Адриян Петров все още вълнува въображението им и дава повод за всякакви догадки, въпреки че извършителят бе разкрит и задържан в средата на декември. Поводи за съмненията даде първоначалната липса на яснота, когато не беше сигурно дали мъжът е починал в резултат на нещастен случай, убийство или смъртта е настъпила след пътнотранспортно произшествие.

Тялото му бе намерено на 13 ноември вечерта, около 19 ч, на главната ул. “Георги Димитров” на влизане в Брегово от случайно преминаващ младеж. 23-годишният свидетел пътувал с колата си “Опел Астра”, когато забелязал човешкото тяло на пътното платно. Веднага се обадил на тел. 112 и на мястото пристигнал екип на Центъра за спешна медицинска помощ, който констатирал смъртта на мъжа.

Близките му още тогава бяха категорични, че Анчо е убит и дори бяха убедени кой е извършителят. Доказателства за твърденията им няма, но починалият се явил насън на майка си Красимира и  разказал какво се е случило.

Стара разправия със съседа им Пламен Стефанов, както и фактът, че трупът е намерен на двайсетина метра от къщата му, подсилиха подозренията им срещу него. “Прокуратурата и полицията не си вършат работата, опитват се да прикрият случая и затова поискахме отвод на наблюдаващия прокурор от окръжна прокуратура Вергил Дуцов.

Не желаем разследването да се води от служители на Областната дирекция на МВР във Видин, а от външни разследващи”, категорична е сестрата на Адриян Дамянка, която потърси публичност чрез “24 часа”.

“Това е абсурдно. Мислех да не обръщам внимание на клеветите, но това е тормоз за мен и за семейството ми и ще заведа дело за набеждаване. Още преди да разкрият убиеца, ме викаха три пъти на разпити и казах на разследващите, че съм готов да се подложа на детектор на лъжата и че сам ще си платя, ако трябва”, каза пред наш репортер Пламен Стефанов, който е шофьор на линейка в Центъра за спешна медицинска помощ в Брегово.

Неяснотите около смъртта на Анчо се оказват хранителна среда и за друг слух в малкото градче - че майка му го е ударила по време на скандал и това се е оказало фатално. Друга версия бе, че е бил пиян, паднал е на улицата и си е ударил главата фатално.

Проверявана е възможността да е бил ритнат от кон. Самото досъдебно производство бе образувано по текст за причиняване на смърт в резултат на пътнотранспортно произшествие.

Догадките се подклаждаха и от записаното черно на бяло в съобщението за смърт, издадено от съдебния лекар д-р Анка Иванова. В него като непосредствена причина за смъртта е посочено “счупване на черепния покрив и основа, контузия на мозъка вследствие удар с твърд предмет”.

Като друго важно състояние, способстващо за настъпване на смъртта, е записано алкохолно опиянение, както и че смъртта е настъпила при нещастен случай. В средата на декември, когато стана готова съдебномедицинската експертиза, стана ясно, че мъжът е убит след удар с дърво в задната част на главата, а не е загинал при нещастен случай или удар от кола.

В резултат на едномесечна работа бе разкрит извършителят Илия Ганцов, на 37 г. Разследващите установили, че двамата се скарали след употреба на алкохол и на улицата Илия ударил Адриян само веднъж, но този удар се оказал смъртоносен.

Заподозреният за убийството е задържан за постоянно в ареста с решение на Видинския окръжен съд, а досъдебното производство е преквалифицирано от причиняване на смърт при пътно-транспортно произшествие в умишлено убийство.

За Анчо никой в Брегово не казва лоша дума - бил кротък добряк. Не бил женен и живеел с родителите си. Работел като личен асистент на баща си, който е трудно подвижен след изкарани четири инсулта.

Общественото мнение обаче не е толкова благосклонно към майка му Красимира. В градчето  приписват дребни кражби и именно кражба на пиле от двора на Пламен Стефанов станала причина преди два месеца за разправията между тях. Пламен пуснал жалба в полицията за кражбата, а Красимира на свой ред се оплакала, че на 4 октомври той влязъл в дома  и с бухалка счупил велосипед на двора, а на 7 октомври я нападнал и я набил.

Красимира отрича да е крала от двора на Пламен, той пък отрича да се е саморазправял с нея. Признава обаче, че с майката може и да са се карали, защото освен случая с откраднатото пиле преди 2 г. тя му била задигнала от дървата за огрев, но с Адриян никога и за нищо не са имали разправии.

Сестрата Дамянка: Хванали са грешния човек, всичко е заради едно пиле!

Задържали са в ареста човек, който вероятно няма нищо общо с това престъпление, подозирам, че истинският извършител е нашият съсед в Брегово Пламен Антимов, твърди Дамянка, сестрата на убития Анчо.

“Един месец преди убийството - 4 октомври, Пламен влезе в дома ни с бухалка, беше към 8 часа сутринта. Искаше да набие майка ми, защото му откраднала едно пиле. Въпреки че се опитахме да му обясним, че не сме го взели ние, той връхлетя в дома ни.

Съпругата му обаче го озапти някак. За да излее гнева си обаче, той изпотроши с бухалка подпряното наблизо колело”, обяснява Дамянка предисторията на кавгата със съседа им. Жената допълва още, че за това било заведено дело, но по-късно го прекратили.

“След убийството на брат ми аз поисках да намерят тази бухалка, защото имах подозрение, че с нея е убит Ачо. Когато отидох в районното обаче, ми се изсмяха и не си помръднаха пръста”, допълва още Дамянка.

Жената твърди още, че техният комшия дори пребил на улицата пред свидетели нейната майка, която впоследствие била откарана с линейка в болницата. “На него обаче никой нищо не му направи, на местно ниво там всички го пазят”, сигурна е още Дамянка. По думите  арестуваният за убийството човек няма нищо общо и просто е жертва на заговор.