Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за извършено нарушение на трите електроразпределителните дружества.

"ЧЕЗ разпределение България" АД, "ЕВН България електроразпределение" ЕАД и "Енерго-про мрежи" АД са наложили необосновано високи цени на достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията и се засягат интересите на потребителите, се казва в решението на КЗК.

Комисията е разследвала условията, при които електроразпределителните дружества (ЕРП) предоставят права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху стълбовната мрежа ниско напрежение.

Заключението на антимонополния орган е, че наемната цена е определена без да бъдат отчетени, анализирани и съобразени факторите, които обективно влияят на нейния размер.

КЗК посочва, че отдаването под наем на мрежата ниско напрежение е допълнителна дейност за ЕРП-тата, а поддържането на тази мрежа е за сметка на приходите от основната им дейност - разпределение на ел. енергия.

ЕРП-тата обаче аргументират цената на наема на мрежата с едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на допълнителната дейност по отдаване под наем.

Включването на разходи в цената на услугата, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение, пише в решението на КЗК.

Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти, смятат от регулатора.

През май 2014 г. КЗК предяви твърдения за извършено нарушение на трите ЕРП-та, съдържащи същите изводи. Впоследствие Комисията, с цел по-голяма пълнота на данните подкрепящи изводите, върна преписката за допълнително проучване. От ответните страни бяха поискани и експертизи. Към настоящия момент КЗК потвърждава своите изводи на база допълнително събраните данни по преписката.

Определението не подлежи на обжалване. В срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения.