В Токио почина на 91-годишна възраст бившият японски войник Хироо Онода, който преди няколко десетилетия стана световноизвестен с това, че е живял скрит в джунглите на Филипините до 1974 г., тъй като не знаел, че Втората световна война отдавна е приключила.

В продължение на близо 30 години след капитулацията на неговата страна този офицер от разузнаването, специалист по партизански тактики, е живял на филипинския остров Лубанг, близо до Лусон. През 1944 г. той бил изпратен с изрична заповед да не се предава в никакъв случай и да издържи до пристигането на подкрепления. Заедно с други трима войници той се придържал към тази заповед дълго след края на конфликта. За съществуването му станало известно през 1950 г., когато един от тримата му другари напуснал групата и се върнал в Япония.

Тогава над джунглата самолети пускали листовки със съобщение, че войната е свършила отдавна и че императорската армия е била победена, но Хироо Онода не повярвал и продължил да надзирава с останалите двама бойци военни съоръжения, като дори понякога влизал във въоръжени сблъсквания с филипинските войски. Междувременно починал един от другарите му и двамата продължили да "воюват", а в това време продължавало издирването им от Манила и Токио. През 1959 г. търсенето им било прекратено. През 1972 г. в поредното "сражение" последният му другар загинал.

Следващата стъпка на Токио била да изпратят на острова членове на семейството на Онода, за да го убедят да се предаде, но напразно. Накрая през 1974 г. на о. Лубанг бил изпратен прекият му командир, който му заповядал да се предаде и така завършила дългата му одисея. При завръщането си в Токио той обяснил на пресконференция, че по време на 30-годишната му "война" е живял с единствената мисъл да изпълнява заповеди.