Бившият външен министър Ивайло Калфин отрече, че коалицията на АБВ ще е с Обединен блок на труда, Обединени социалдемократи и Български социалдемократи. "Не казвам, че няма да сме обединени с тях, но не става дума само за тези партии. Когато се случи коалицията, тя ще бъде обявена", заяви Калфин в студиото на "Гореща точка" по TV7.
Доскорошният евродепутат заяви, че е напуснал БСП тъй като не е бил съгласен с политиката на партията. "Не съм съгласен с политиката на партия, тя беше същата като на ГЕРБ. Проблемът ми е, че убеждаваме хората, а после ги разочароваме. С ГЕРБ няма абсолютно никакви договорки, не съм поемал никакъв ангажимент, и никой друг от АБВ не е поемал ангажименти. Не АБВ, а БСП трябва да седне с ГЕРБ в парламента и да изяснят много неща и тогава няма да има нужда от тайни записи", каза още Калфин.

На твърдението на водещата Ива Николова, че винаги критикува БСП, когато партията е в слаб период и че може би противниците му имат право като го наричат ренегат, Калфин отвърна, че продължава да работи за същите хора, за които е работил до този момент. "Кой е моментът, в който различното мнение може да се каже. След избори не може, тогава се прави анализ, преди избори - също. Продължавам да работя за същите хора", заяви Ивайло Калфин.

Битката сега не е лидерска, а за политиката в държавата. "Вътрешно-партийното не дава резултат, а и кой от гражданите се интересува от пленумите на БСП. Сега всички оръжия на БСП са насочени срещу нас и след като противникът на ръководството на БСП сме ние, какво искаме? Сега ще минат месеци, докато се изясни има ли такива записи или не, просто някой страхувайки се, ще използва черния пиар, за да си разчиства пътя", обясни още Калфин.

Той беше категоричен, че среща между Първанов, Румен Петков и Бойко Борисов за проекта АБВ не е имало. "И тримата участници твърдят, че такова нещо няма. АБВ няма нищо общо с ГЕРБ!", отсече Калфин.

Евроспецът разкри, че е водил разговори със Сергей Станишев отдавна за напускането си от партията. "Изчистихме всички въпроси със Станишев, знаеше отдавна, че напускам, не е бил изненадан", поясни Калфин.

Ивайло Калфин беше категоричен, че при предсрочни избори резултатът на БСП и ДПС ще бъде по-голям от този на ГЕРБ. "Някой съмнява ли се в това?", риторично попита той.