Преди 20 дни казах в Пловдив как ще стане технологията. Казах, че има нерегламентирани подслушвания. Не съм толкова вярващ в сегашните служби на МВР и ДАНС, защото през годините те се забъркваха в такива скандали.

Това каза пред Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с това дали има записи на него, Георги Първанов и Румен Петков.

Напомням за "Галерия", "Мишо Бирата" и др. след това флашките ходят и ги носят в едни медии цензурирани и от там се вземат пикантни неща, които им харесват или части от разговора и правят монтаж, след това анализират, добави Борисов. Запитан дали е чувал фамилиите Желязков, Найденов, Мицова, за които Румен Петков каза, че се занимават с незаконно подслушване, Борисов отговори:

"Бих добавил и други към тези фамилии, бих добавил и познати автомобили". Той разясни, че бил разпознал автомобил, в който има камера. "Шофьорът излиза от колата, а камерата си работи. След това тези записи, ако има някой интересен посетител и нещо за компромат се пращат на босовете им и те казват – това става, това не, това може да го пипнем, айде това за този вестник, айде това за другия вестник и т.н.", каза Борисов.

Вчера постъпих както повелява законът, описал съм всичко, което знам, чувал съм шантажа и заплахите, свалил съм ги тези записи с шантаж и заплахи и съм ги предоставил на главния прокурор. Оттук нататък очаквам техните незабавни мерки и действия и крайно време е някой от тези хора да си понесе наказателната отговорност. Патрашкова каза, че има запис, който доказва, че аз, Първанов и Петков сме се срещали. Казвам, че от поне година и половина или 2, когато той напусна президентството в този период между клетвата на Плевнелиев и Първанов ме покани на кафе, отидох на неговата вила, пихме кафе и оттогава в къщи, на Луната, на хижи, в метрото, в банята, в тоалетната ми, не съм се срещал с Първанов, подчерта Борисов.

Цинизмът, шантажът, който правят в момента, затова, че БСП се цепи или хора в БСП си правят проекти, не желая да ми замесват името по никакъв начин. С кой човек какво говоря си е лично моя работа и никой няма право нерегламентирано противозаконно да ме шантажира, каза лидерът на ГЕРБ.

Ако е бил записан такъв разговор, това е разговор между премиер и още действащ президент. Не знам тогава да е имало съгласно закона разрешение от съда. Ако има нерегламентирано подслушване, това е тежко престъпление и тези хора трябва да влязат в затвора. Разбирам, че искате да изкарате и Цветанов виновен, добави Борисов.

Той заяви, че по никакъв начин не се е интересувал АБВ докъде е, как и какво ще прави Първанов. "Това си е негова работа. Може да ме питате като политически лидер, всеки човек има личен живот. В Банкя вчера минавах покрай минералния извор да си раздвижвам крака, хората си оставят тубите за минералната вода и бягат да не ги запише някой, че ми казват добър ден. Няма да допусна такова нещо", каза Борисов.

Първанов никога не е идвал. Ако е дошъл бивш президент или бивш министър, това защо да е дискредитираща среща. С г-н Петков съм говорил за Белене. Той настоя, че имало американци, които искали да откупят проекта, да вкарат 1,5 млрд., че Орешарски и правителството били окей за това. Не съм говорил с Орешарски. Обади ми се Петков дойдоха 5-6 човека, поканих и Делян Добрев на срещата и им казах моите условия като политическа партия ако го вкарат за рестартиране какво мога да подкрепя. Ако не се дават държавни пари, договор за изкупуване на тока и колко ще е преносът от тази централа и кой ще го плаща. Ако тези условия ги има, за мен няма лошо да има частен проект. Може и 7 души да са били на тази среща. Няма да броя сега хората, които идват в нас. Аз съм сезирал прокурора, оттук нататък те знаят как да установят дали е техника на МВР или не е, посочи Борисов.