Днешните музикални риалити формати бълват музиканти без талант. Много от тях са готови на всичко, за да успеят, а всъщност са бездарни и посредствени. Обаче, когато ги аплодираме, а на тях не им се получава с музиката, стават болезнено чувствителни и започват да си въобразяват, че живеят в грешната географска ширина. Това твърди Васил Найденов в интервю за “168 часа”.
”Обичам музиката, но понякога изключвам телевизора от музикалните канали, защото не мога да си губя времето с посредствени и тъпи неща. Мога да кажа, че съм галеник на съдбата. Говоря направо за музикалните недоразумения днес, а някои хора се чудят защо се правя на Дон Кихот или на Левски, но човек трябва да си отстоява позициите. Хонорарът ми е доста приличен и не възприемам младите изпълнители като конкуренция, но алармирам за некомпетентността им неслучайно”, казва певецът.

Васил Найденов е на мнение, че поколение му си отива, но е страшно това, че не се пуска много българска музика.

“Няма да спра да ломотя, че трябва да има законопроект за музика. Държавата трябва да помисли за развитието на културна политика. Българинът е свикнал на деспотизъм и да му се казва от горе, защото явно демокрацията е за интелигентните нации и за хора, които имат съвест. При нас тя не се възцари по този начин, по който ни се искаше на всички. Огромен процент от хората с власт са ченгета и оттук насетне работата става много демократично подозрителна. На каквито и да ми се правят някои хора, били в или ангажирани с Държавна сигурност, губя доверие и виждам една тотална безизходица. Няма да забравя една случка отпреди години. Бях на една вечеря заедно с мой колега и еди-коя си наша известна певица с нейното гадже, които си бяха купили апартамент. След като се напи прилично, въпросният човек започна да ми обяснява как цял живот ме е следил и наблюдавал. В този момент спрях да дишам, защото такава наглост не бях срещал. Обясняваше ми как бил следил всяко мое излизане в чужбина, кога съм се бил кръстил, в кой манастир. Защото кой знае какво ще направя, разбирате ли? За съжаление тогава много хора си изкарваха прехраната по този нечистоплътен начин. Все още съществува този модел и това е страшно”, твърди още Найденов.