Стартира данъчно-осигурителната кампания на Национална агенция по приходите (НАП). Тази година тя е под мотото "Спестете си среща с НАП" и ще приключи на 20 април, съобщи директорът на отдела за обслужване на клиенти Боряна Георгиева, цитирана от "Фокус".

Акцентът в кампанията ще падне върху електронните услуги и насърченията за граждани и фирми да ги прилагат.

Гражданите, които получават приходи извън трудовите си доходи, ще имат могат да подават данъчната декларация по електронен път, чрез персонален идентификационен код. Това ще бъде възможно от следващата година, съобщи БНР. И уточни, че няма да е необходим електронен подпис.

150 000 персонални кода, с които клиентите й получават достъп до много електронни услуги, е издала НАП до момента. За тях не се изисква електронен подпис. Такива са справките за регистрирани трудови договори, за осигурителния доход, за натрупаното в пенсионния фонд, за извършените плащания и за разпределените суми по задължения.

Всички офиси на НАП ще работят без обедна почивка до края на данъчната кампания. В дните, в които изтичат срокове, ще се обслужват клиентите в салона и след формалния край на работния ден, уточняват от агенцията.

Тази година в годишната декларация се попълват и получените и предоставени заеми. Декларират се заеми с общ размер над 10 хил. лв., ако не са взети от банка и ако част от тях не е погасена към 31 декември 2013 г.

Непогасените остатъци по получени парични заеми в периода от 2008 г. до 2013 г. (без кредити от банки) също трябва да се декларират, ако общият размер на остатъците към 31 декември 2013 г. е над 40 000 лв.

Предоставени парични заеми през 2013 г. също трябва да се обявят, ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на 2013 г. част от тях са непогасени.

В декларацията се вписват и непогасените остатъци по предоставени парични заеми в периода от 2008 г. до 2013 г., ако общият размер на остатъците към 31 декември 2013 г. е над 40 000 лв.

Близо 9 000 декларации за облагане на доходите са подадени в НАП до днес. От там уточниха, че 5% отстъпка получават онези граждани, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези, които декларират с електронен подпис, могат да получат отстъпка до края на април. Ползва се само едната отстъпка.

Предприятията трябва да декларират печалбата от 2013 г. до 31 март. Данъкът се плаща в същия срок. 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис и внесат корпоративния данък до 31 март 2014 г., уточняват от НАП.

Фирмите могат да подават годишните си отчети или в НАП или в териториалните бюра на НСИ.

Хартиени образци на декларациите има във всички офиси на НАП, но администрацията препоръчва да се използват електронните образци с баркод. При тях размерът на данъка се изчислява автоматично, избягват се грешките, а обработката на документа е по-бърза и лесна.

Плащането на данъци и осигурителни вноски е само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по интернет, припомнят от НАП.