"Американска схема" и "Гравитация" получиха най-много номинации за наградите Оскар – по 10, следвани от историческата драма "12 години в робство" с девет.

Те са сред деветте ленти, номинирани за най-добър филм, заедно с "Капитан Филипс", "Клубът на купувачите от Далас", "Тя", "Небраска", "Филомена" и "Вълкът от Уолстрийт". Драмата за сомалийските пирати "Капитан Филипс", филмът за активист в борбата със СПИН "Клубът на купувачите от Далас" и черно-бялата лента "Небраска" получиха по шест номинации, съобщи Американската филмова академия.

Лентата на Мартин Скорсезе за ненаситността в света на финансите "Вълкът от Уолстрийт" и футуристичната любовна история "Тя" имат по пет номинации, които бяха обявени на церемония в Бевърли Хилс.

В категорията най-добър актьор са номинирани Крисчън Бейл за "Американска схема", Брус Дерн за "Небраска", Леонардо Ди Каприо за "Вълкът от Уолстрийт", Чиуетел Еджиофор за "12 години в робство" и Матю Макконъхи за "Клубът на купувачите от Далас".

Оскарът за най-добра актриса ще си оспорват Ейми Адамс за "Американска схема", Кейт Бланшет за "Син жасмин", Сандра Бълок за "Гравитация", Джуни Денч за "Филомена" и Мерил Стрийп за "У дома през август".

За най-добър режисьор са номинирани Дейвид О. Ръсел за "Американска схема", Алфонсо Куарон за "Гравитация", Александър Пейн за "Небраска", Стив Маккуин за "12 години в робство" и Мартин Скорсезе за "Вълкът от Уолстрийт".

В категорията най-добър актьор в поддържаща роля Оскар ще си оспорват Бархад Абди за "Капитан Филипс", Брадли Купър за "Американска схема", Майкъл Фасбендер за "12 години в робство", Джонах Хил за "Вълкът от Уолстрийт", Джаред Лето за "Клуба на купувачите от Далас".

За най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани Сали Хоукинс за "Син жасмин", Дженифър Лорънс за "Американска схема", Лупита Нионго за "12 години в робство", Джулия Робърс за "У дома през август", Джюн Скуиб за "Небраска".

За най-добър чуждоезичен филм са номинирани "Краят на омагьосания кръг" (Белгия), "Голямата красота" (Италия), "Ловът" (Дания), "Изчезналото изображение" (Камбоджа) и "Омар" (Палестина).

Оскар за най-добра анимация ще си оспорват "Круд", "Аз, проклетникът" 2, "Ернест и Селестин", "Замръзналото кралство" и The Wind Rises.