Софийски градски съд осъди на 9 години затвор Михаил Куртев, който помете с таксиметровия си автомобил 12 души на бул. "Цариградско шосе".

По-рано днес Михаил Куртев се призна за виновен. Така делото в Софийски градски съд срещу таксиметровия шофьор се изгледа по съкратената процедура.

"10 юли 2013 г. е най–черният в живота ми", каза пред съда Михаил Куртев. В последната си дума той изказа съболезнованията си на близките, макар че една от тях като чу думите му, излезе от залата. Извън нея, Куртев примирено заяви, че нищо не може да се върне назад. Той разказа, че се е признал за виновен и поискал съкратена процедура, и заради това и близките на пострадалите и загиналите, и той самият да не изживяват всичко отново. "Да не се изживяват наново всичко освен от тях и от мен, и аз съм човек", каза той. Не е гледал обаче пострадалите в очите. "Какво да ги гледам аз – станалото е станало, не можем да върнем нищо назад за съжаление", каза той. От трагичния инцидент обаче все пак нито пие, нито шофира.

Когато карал в злощастната дата имало алкохол в кръвта му, но самият той каза, че не е "бил мъртво пиян, за да не мога да знам какво правя". Бил, според думите му, в нормално алкохолно опиянение и можел да отговаря за действията си. "Реакцията ми щеше да бъде същата и трезвен да бях", заяви днес той. "Исках да избегна ПТП, ако знаех какво ще стане, по-добре да беше станало ПТП и по-добре да бях загинал", заяви Куртев, който и пред съда и пред репортерите каза, че очаква справедлива присъда. Обеща и да я приеме каквато и да е.

БГНЕС припомня, че на 10 юли миналата година пред мол в София на бул. "Цариградско шосе" пияният Куртев помете с автомобила си хората на спирката на градския транспорт. При инцидента бяха ранени 12 души. Станислава Асенова, която беше сред тези 12 пострадали, почина в Окръжна болница. Няколко дни след това почина и 6-годишната Елена. Момиченцето също бе прието в Окръжна болница с тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота.