Христо Бисеров дойде в Съдебната палата, за да даде показания като свидетел по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, Октай Енимехмедов.

Бившият зам.-председател на ДПС беше обявен за издирване заради неявяването си на предишните заседания в Софийски градски съд.

Малко повече от половин час Христо Бисеров дава показания за случилото се по време на VIII-а Национална конференция на ДПС през февруари миналата година. В тях той говори за почетния председател на партията, като го споменаваше уважително г-н Доган. Бисеров разказа, че по време на конференцията, докато Ахмед Доган е говорел, е бил нападнат на трибуната. Самият той говори за суматохата, която се е създала. Разказа, че пистолетът, който е видял, бил без пълнител. В един момент каза и че всички смятали по време на конференцията, че нападателят имал съучастници – хора, които ръководят действията на Енимехмедов.

Когато приключи разпитът на Бисеров, той не поиска да коментира защо смятали така, както и каквото и да е друго по делото, тъй като разпитът му не е приключил. Това е така, защото съдът днес реши, че Христо Бисеров трябва отново да дойде в съдебната зала, за да се изправи на очна ставка с полковника от НСО Георги Райков, който бе уволнен след нападението срещу Доган. Райков обжалва уволнението си.

На последното заседание на съда от 17 декември миналата година съдът отхвърли и искането на защитата Октай да бъде пуснат с по-лека мярка за неотклонение "домашен арест". На заседанието беше представена и комплексна експертиза, която показа, че е било възможно да се причини смърт с този пистолет, с който стрелял Октай Енимехмедов, но от упор или от разстояние до 1 сантиметър. Експертизата показва кое е възможно и кое не. От разстоянието, от което всички видяхме, не може да стане нищо, каза Кристиян Атанасов, експерт, който е участвал в нея извън съдебната зала. Той обясни, че най-сигурният начин е да бъде опряно оръжието "от упор на определена анатомична точка", а от тази дистанция не може да се причини увреждане.

Съдът също изслушва комплексната съдебно-психиатрична експертиза на Октай Енимехмедов при закрити врати, защото в нея има данни за личния му живот. "Психични качества той има много стабилни – висок, с добър интелект. И към онзи момент, и днес той е с добър психичен капацитет да участва", каза тогава доц. Владимир Велинов. Съдът прие още ред експертизи по делото – за отпечатъци, химическа, медицински и др. Вещото лице, изготвило балистичната експертиза каза пред съда, че при него и трите патрона гръмнали от първия път и не направили засечка. Вън пред камерите той обясни това и факта, че при Октай не са гръмнали е случайност.

По делото вече показания дадоха хора от ръководството на ДПС, сред които и настоящият председател Лютви Местан. Почетният председател Ахмед Доган обаче няма да свидетелства срещу нападателят си, тъй като сам поиска да бъде заличен като свидетел. Съдът уважи молбата му, след като прие съдебно експертиза за психичното му състояние. Според нея Доган е в състояние да дава показания, но тя потвърждава и психическото му заболява – тежка депресия.

На 19 януари миналата година на VIII-а Национална конференция имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. Нищо не предвещаваше ситуацията в началото на форума, за който от дни вървяха слухове, че Доган ще сдаде поста. В един момент млад мъж с пистолет се появи на трибуната. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма в доклада си, и го насочи в главата на Доган. Пистолетът обаче засече и само щракна, върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ. В следващия момент симпатизанти и делегати на ДПС, около 20 души се нахвърлиха срещу Октай. Започнаха да го налагат с юмруци, ритници, кой, с каквото може.

Ако бъде признат за виновен Октай Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. Обвинителният акт бе внесен в съда на 9 юли 2013 г.