Реформата в "Спешния център" в София вече е започнала. Предстои да бъдат изградени 11 национални комплекса на територията на цялата страна, които всъщност ще бъдат 11 "пироговчета". Това съобщи здравният министър Таня Андреева в предаването "Лице в лице" по bTV.
"Първоначалната сума за "пироговчетата" идва от Министерски съвет, а в следващите години се надявам да е по ОП "Регионално развитие". Ще има и увеличение на заплатите, но не за всички професии - 15 % увеличение за лекарите, специалистите са с 10 %, а парамедиците - с 5 %. За администрацията няма да има никакво увеличение", каза Андреева.

Тя заяви, че анализът за спешната помощ на територията на цялата страна показва, че най-трудната задача в системата е с кадрите. Недостигът на лекари е не само в България, а в целия Европейски съюз и този проблем стои пред всички бивши социалистически републики. Министърът определи като основна причина за това ниското заплащане.

„Ще обновим може би 10-15% от парка автомобили и така ще бъде всяка следваща година. Като амбицията ни е в рамките на мандата всички линейки и апаратурата в тях да бъдат нови", допълни Андреева.

След като е стартирала реформата на "Спешна помощ" в Румъния, смъртността е намаляла с 11 % за четири години. Таня Андреева заяви, че се надява у нас дори и да не успеем да постигнем същия процент, то да е поне наполовина.