Децата със здравословни проблеми, които имат нужда от лечение, продължават да се възползват от помощта на "Българската Коледа" през цялата година. Самата кампания също продължава целогодишно.

Над 1,8 млн. лева е събраната към момента сума

от кампанията „Българската Коледа” 2013, която се провежда под егидата на президента Росен Плевнелиев. Набирането на средства продължава, като дарения могат да се правят чрез SMS на кратък номер 1117 за мобилните оператори, както и с обаждане на 09001117 за всички фиксирани оператори.
Още възможности за подпомагане на кампанията можете да видите на сайта на „Българската Коледа". Тази година благотворителната инициатива е под надслов „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“ и помага на деца, страдащи от различни очни и слухови заболявания.

В подкрепа на кампанията в навечерието на Коледа бе организиран благотворителен концерт-спектакъл на сцената на Народния театър „Иван Вазов”. Каузата подкрепиха обичани изпълнители, спортисти и актьори, както и популярни лица на БНТ, Би Ти Ви и Нова ТВ, която е съорганизатор и основен медиен партньор на
„Българската Коледа”.

Средствата от кампанията ще бъдат насочени и за закупуването на високотехнологична апаратура в университетските и областните болници в страната, която да осигури диагностика на увреждания в слуха и зрението още в ранна детска възраст. Инициативата ще продължи да подпомага всички деца, нуждаещи се от скъпоструващо лечение. "Българската Коледа" се провежда целогодишно.

Благодарение на благотворителната кампания 2012-2013 бе финансирано лечението на 485 деца с неврологични заболявания,
а за десет рехабилитационни центъра в цялата страна бе осигурена модерна техника.

Благодарение на помощта на дарителите през годините много деца получиха шанс за адекватно лечение.

В болницата в Монтана например вече има животоспасяваща апаратура за десетки новородени.

В последните 10 години средно около 13% от новородените в болницата в Монтана са имали нужда да бъдат поставени в кувьоз или да бъдат наблюдавани по-сериозно. Лекарите не скриват, че изпитвали трудности при работата си без апаратура. „Нямахме достатъчно кувьози или вече бяха много стари, втора употреба, рециклирани или работещи, но не знаехме, за колко време. И в този момент трябва да решим кого да сложим на апарат и кого не, а това не биваше да го правим”, заяви д-р Антоанета Блажева, началник на Неонатологичното отделение в Монтана.

Благодарение на „Българската Коледа” в отделението по неонатология са доставени два интензивни инкубатора, един транспортен, апарати за обдишване и ултразвуков апарат. „Това са неща, които са ни много необходими за ежедневната работа, за интензивната грижа и лечение на децата. За да помогнем на децата с проблеми, ние не можем да разчитаме на ръцете си и слушалката”, обясни д-р Антоанета Блажева.
В самия край на 2013 г. рехабилитационният център за деца в Бургас към дома за медико-социални грижи "Вяра, Надежда, Любов" получи нова апаратура за локомоторна терапия. До момента в страната ни не е имало подобна апаратура.

Общо пет области в страната ще разполагат с такива апарати за локомат-терапия на деца.

Основната цел на кампанията "Българската Коледа" тази година е да се съберат колкото се може повече средства за навременна грижа за децата с леки слухови и зрителни нарушения. Дарения могат да се правят чрез SMS на кратък номер 1117 за мобилните оператори, както и с обаждане на 09001117 за всички фиксирани оператори.

От SMS до банков превод и банкови карти – можете да видите всички начини в сайта на Българската Коледа в менюто „Дари и ти”.