Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ може да прониква в компютри, които не са свързани с интернет, благодарение на система от радио вълни, пише вестник "Ню Йорк Таймс" два дни преди речта на Барак Обама за реформата на програмите за наблюдение.

Според изданието АНС инсталирала в близо 100 000 компютъра в света софтуер, който й позволява да ги наблюдава, а също и "да създава цифрови магистрали за извършването на кибер атаки". В повечето случаи софтуерът се инсталирал след пробив в компютърните мрежи, пише "Ню Йорк Таймс", като се позовава на документи на АНС.

"Но АНС все по-често прибягва към тайна технология, която й позволява да влиза в компютри и да поврежда данни в тях, дори те да не са свързани с интернет", информира изданието. Технологията, която АНС използва поне от 2008 г., работи благодарение на радио вълни, "които могат да бъдат предавани от малки електронни устройства или от USB, инсталирано тайно в компютрите", допълва вестникът.

"В повечето случаи системата, излъчваща радио вълните, трябва да бъде физически инсталирана от шпионин, производител или потребител", пише "Ню Йорк Таймс". Информацията се появява в навечерието на очакваната реч на Барак Обама за реформата на американската система за наблюдение на комуникациите след месеци на размисъл, предизвикан от разкритията на бившия консултант на АНС Едуард Сноудън.

В средата на декември експерти, назначени от Обама, отправиха около 40 препоръки за реформиране на програмите за наблюдение на американското разузнаване. Те смятат, че АНС вече не трябва да съхранява събраните метаданни от телефонни разговори и че Вашингтон трябва да си сътрудничи по-добре със своите "близки партньори".

"Ню Йорк Таймс" цитира запознати източници, според които Обама едва ли ще "изпълни най-радикалните препоръки на своите съветници" и ще поиска от Конгреса да се произнесе по най-трудните въпроси. Според изданието Барак Обама ще "увеличи ограниченията в достъпа до телефонни метаданни, ще призове за установяването на предпазители за защита на личния живот на чужденците и ще предложи създаването на държавен представител, който да се заеме с проблемите за защита на личния живот".