Глобалната икономика е в "повратна точка ", според доклад на Световната банка, който прогнозира силен растеж за 2014 .

В годишния си доклад за световната икономика, банката твърди, че богатите страни най-накрая си възвръщат позициите на светоените пазари след финансовата криза през 2008.

Световната банка подобри прогнозите си за глобален икономически ръст през тази година. Според базираната във Вашингтон кредитна институция през 2014 г. се очаква темпът на растеж на световната икономика да достигне 3,2%, информира агенция Блумбърг.

Това се дължи най-вече на облекчаването на строгите мерки за затягане на икономиката в развитите страни, което подпомогна тяхното възстановяване. По-рано през юни перспективите бяха за 3-процентно увеличение, а в началото на 2013 г. се очакваше едва 2,4% ръст за тази година.

Прогнозите за най-богатите страни се увеличиха на 2,2% от 2 на сто. Това се дължи на подобряването на икономическото състояние в еврозоната и два пъти по-бързия растеж на САЩ спрямо Япония.

Докладът на Световната банка, чиято цел е справяне с бедността до 2030 г., прогнозира почти удвояване на ръста на световната търговия през 2014 г. спрямо 2012 г. В същото време решението на Федералния резерв на САЩ да започне спиране на оказване на помощ на американската икономика може да доведе до увеличение в пазарните лихвени проценти, оказвайки негативно влияние на по-бедните държави.

"Укрепването на състоянието на най-богатите страни отбелязва значителна промяна през последните години, когато развиващите се страни бяха отговорни за растежа на световната икономика", се казва в изнесения доклад на Световната банка „Глобални икономически перспективи", публикуван два пъти годишно. Търсенето на вносни продукти от богатите държави „ще помогне да се компенсира неизбежното затягане на световното финансово състояние, което ще настъпи при нормализирането на паричната политика в по-богатите икономики".

Очакванията за икономически ръст в европейския регион са се увеличили на 1,1% от 0,9% през юни 2013 г. Това се дължи най-вече на подобряването на състоянието в Германия, както и в нестабилните икономики, включително Италия и Испания. „Европейският регион е в състоянието, в което САЩ беше преди година и половина, когато икономическият растеж започна да отбелязва позитивни темпове, но бе все още колеблив", казват от банката.

Прогнозите за икономически растеж на развиващите се икономики са свалени на 5,3% от по-рано очакваните 5,6%. Световната банка понижи перспективите си за Китай до 7,7 на сто от 8 процента очакван ръст през 2014 г. В доклада се казва, че втората най-голяма икономика в света „започва по-бавно, но по-стабилно увеличение".

През 2015 г. очакваният глобален растеж е 3,4 на сто, докато прогнозите през юни 2013 г. показваха 3,3% стойност на този показател.

През 2014 г. българската икономика се очаква да продължи бавно да се възстановява, постигайки подобрение на реалния темп на растеж на БВП до 1.5%

Докладът оценява растежа на БВП на България през 2013 г. на едва 0.6 на сто, през тази очаква страната да постигне 1.7%, при 1.8%, заложени в бюджета. Според Световната банка с 1.8 на сто българската икономика ще нарасне през 2015 г. и ще достигне 2 на сто едва през 2016 г.

Преди половин година банката беше прогнозирала, че България ще отчете растеж от 1.2 на сто през 2013 г., за 2014 г. даваше 2.1 на сто, а за 2015 година – 3 процента.

Така в глобалния доклад е потвърдено очакването на Световната банка, залегнало в публикувания през декември 2013 г. Редовен икономически доклад за 11-те страни от ЕС от Централна и Източна Европа и най-нови членки на съюза, който постави България сред трите страни с най-лоши очаквани резултати след Словения и Хърватия.