Малък Сечко ще си го върне тъпкано за януарската пролет и през втория месец от годината се очакват обилни валежи от сняг, прогнозира метеорологът на "Тв Мет" Петър Янков. Очаква се температурите да бъдат истински зимни, близки до нормалните за сезона, пише "България днес".

Най-близките дни, през които може да има, макар и оскъдни валежи от сняг, 26 и 27 януари, сочи пред "България днес" Петър Янков. Още в сряда и четвъртък ще има понижение на температурите с 5-10 градуса. Валежите ще са от дъжд, а по високите места от сняг. Те ще станат предвестник на смяната на циркулацията.

"Ще има мокър сняг по планините, най-обилен в Рило-Родопския масив. До края на януари снежната покривка на повечето места по планините ще се задържи 15-20 сантиметра", казва Янков.

През февруари и март зимата ще се развихри с пълна сила. И през двата месеца са възможни ниски температури и обилни валежи от сняг. През женския месец дори повече от нормалното за сезона. Пролетта като цяло ще бъде доста влажна, с много валежи от дъжд. "Ще се радваме на сняг тази зима, макар и закъснял", отбелязва Петър Янков.

Обикновено големите студове и снеговалежи у нас настъпват, когато се развихри и истинската зима в Русия, където аномално топлото време също продължи през януари. Но тамошните синоптици вече отбелязват нахлуването на гигантски студени маси от Скандинавия.

В Якутия, Красноярски край и около Амур температурите са от от минус 45 до минус 52 градуса. Шефът на руския хидрометеоцентър Роман Вильфанд посочва, че в Москва и европейска Русия температурите в дните около Богоявление, което там се отбелязва на 20 януари, ще паднат до минус 15 и повече градуса. Това е знак, че настъпват т.нар. Крещенски студове, които са характерни за руската зима. Като правило те се усещат и у нас.