"Полях се със спирт и се самозапалих, защото исках да умра, за да се свърши с това тегло. Срам ме е от децата ми, срам ме е от хората. Нямам 2 лв. да си купя хляб, да не говорим за лекарствата, от които се нуждая ежедневно. Не може да се живее повече така. Безхаберието на чиновниците и бюрюкрацията погубиха живота ми.”

Думите са на 60-годишния Павел Атанасов от Панагюрище, който в понеделник се самозапали в санитарния възел на ТЕЛК в Пазарджик. Граждани, чакащи в коридора, успели за секунди да угасят пламналия мъж и така предотвратили поредната тежка трагедия.

Павел е с изгаряния от първа степен по лицето, врата и дясната си ръка и се лекува в дома си.

В понеделник той пристига в ТЕЛК по обед, за да провери кога ще бъде призован на комисия, която да потвърди заболяванията му и да продължи временното му пенсиониране по болест.

Атанасов има белодробни проблеми и исхемична болест на сърцето. Бил е пенсиониран с 52% трудоспособност на 1 октомври 2012 г. за срок от 1 година и с право на работа.
В първия ден на октомври м.г. решението на ТЕЛК изтича и се налага то да се поднови. Междувременно спира и изплащането на пенсията от 229,53 лв. и Павел остава без всякакви средства.

От “Социални грижи” в Панагюрище му отказват помощи, защото за тях трябва да има 80% инвалидност. Регистриран е и като безработен в бюрото по труда, но не получава нищо, защото е пенсиониран.

“В ТЕЛК не можеш да отидеш по желание. Те трябва да те извикат, да ти изпратят покана кога да се явиш на комисия. Два месеца след като решението ми изтече - на 3 декември, ме извикаха на белодробен ТЕЛК в Пловдив, защото в Пазарджик такъв няма. Платил съм 103 лв. за изследвания, въпреки че съм осигурен, но не всичко се покрива. След Пловдив трябва да се явя и в Пазарджик на вътрешен ТЕЛК, откъдето да издадат и окончателното решение за продължаване на пенсионирането. За това също ще трябват пари за нови изследвания. Нямам представа откъде ще ги намеря, като ме призоват”, обяснява Атанасов.

По негова информация документите му от Пловдив са пристигнали на 5 декември. С надеждата, че ще получи покана да се яви и пред лекарската комисия в Пазарджик, той тръгва да провери нещата. Предварително обаче е крайно песимистично настроен. Поради това решава, че ако нещата не се случат, както очаква, ще се самозапали в инспекцията.

С последните си пари купува  бутилка спирт от близкия до дома си магазин. Останал без всякакви средства, сутринта тръгва за Пазарджик на автостоп. Шофьорите го познават, защото е дългогодишен техен колега. Управлявал е само тежки камиони, автобуси, багери и комбайни. Работил е в градския транспорт на Панагюрище, Пловдив и София. Докато е бил здрав.

“Като влязох при служителката на ТЕЛК, тя провери и ми каза, че за мен няма покана и не знае кога ще бъда извикан на комисия. Не е вярно това, което са заявили пред вас, журналистите, че ме викат на 24 март. Ако беше ми казала това, щях да си тръгна за Панагюрище и нямаше да има никакъв проблем. Измислили са го, след като се самозапалих, за да замажат нещата. Отчаях се, защото това значеше още месеци без
средства, без лекарства и препитание. Затова влязох в тоалетната, полях се със спирта и щракнах запалката. Не са верни и приказките, че съм употребил алкохол, преди да се самозапаля. Някой казал, че съм миришел на спирт, когато ме качвали на носилката. Не пия от години, след като се разболях. Миризмата сигурно е от бутилката, с която се бях полял”, разказва Павел.

Той споделя, че наскоро продал цялата покъщнина, за да може да си купува лекарствата, които струват по 115 лв. на месец. Изтеглил и кредит за цяровете, защото първоначално смятал, че в ТЕЛК ще го призоват на комисия в кратки срокове. Заради липсата на средства вече е пропуснал две месечни вноски. Не излиза на
улицата, защото го е срам от съседите=

“Сигурно няма съсед от махалата, от когото да не съм взел заем за лекарства и храна. Имам внуче. Една стотинка, едно подаръче не можах да му дам за Коледа.Срам ме е. Не мога да погледна децата си. Знаеш ли какво съм ял на новогодишните празници? Нищо!”, просълзява се огромният мъж.

Павел живее със сина си Атанас, който е ерген. Младият мъж работи в местна фирма, но по-голямата част от заплатата му отивала за изплащането на кредит, взет за издръжката на дома.

Съпругата на Павел живее в София при дъщеря им, защото е с присадена изкуствена аорта и в дома им в Панагюрище няма необходимите условия за поддръжка на живота си. Павел има да връща още 3000 лв. на приятел, който му помогнал да купят изкуствената аорта на жена му=

“Решението на ТЕЛК на жена ми изтече заедно с моето на 1 октомври 2013 г. В София обаче нея я извикаха два дни преди това на комисия и за кратко време го подновиха. Мен в Пловдив ме викат с 2 месеца закъснение, а в Пазарджик не знам кога ще се явя. Защо в София могат да си вършат работата, а в Пазарджик - не? Ако не отидеш с парите напред, ще чакаш, докато си умреш. В ТЕЛК трябва да влезе прокуратурата и да ги закрият. Те не работят за болните хора, а за тези, които имат пари да им плащат”, разгорещява се обгорелият Павел.

Ходил два пъти при кмета на Панагюрище Никола Белишки, след като от местното бюро по труда го насочили към социалния патронаж, където имало временно място за шофьор на микробус. “Кметът обеща, че ще се обади, и още чакам.”

Вчера пред “24 часа” Белишки разясни, че не е имал законово право да назначи Павел временно за шофьор, защото титулярят бил за кратко в болнични, а в общинската администрация нямало свободни места. Той обаче пое ангажимент да потърси работа на отчаяния си съгражданин сред предприемачите в града.

В същото време директорът на областната болница в Пазарджик д-р Васил Вълчев, под чието ръководство е и местният ТЕЛК, съобщи, че се е разпоредил в рамките на няколко дни Павел Атанасов да бъде призован на лекарска комисия, която да потвърди заболяванията му и да продължи временната му пенсия.

Това ще стане вероятно в последните дни на януари, за да има възможност Атанасов да направи необходимите нови изследвания.

Д-р Вълчев обясни забавянето на случая с Павел с прекалената натовареност на лекарите от ТЕЛК. В същото време той категорично отрече твърденията за каквато и да е корупция при подчинените му.