Дали е коалиция или не, виждам, че много хора работят срещу кабинета. Това каза премиерът Пламен Орешарски, попитан дали вижда срещу правителството коалиция "Мишо Бирата".

"Така че е предизвикателство - не сега, а в последните 6 месеца. Бих се радвал да не са чак толкова много", каза той.

За това, че президентът изпрати на Конституционния съд таксата за ВЕИ, премиерът посочи, че е право на КС да прецени и той не иска по никакъв начин да влияе, чрез негови изявления. Орешарски каза, че в близо половината европейски страни са въвели различни аналогични такси или инструменти със сходен ефект на тези такси. В някои страни има директно намаляване на цени, по които се изкупува, като в повечето случаи е повече от 20%. "С това искам да подскажа, че ако тази такса бъде отменена, ще помислим веднага за друг инструмент – еквивалентен, който постигне същия траен ефект", каза той.

Премиерът се въздържа от дебати по вътрешно партийни дела в БСП само каза, че по-добре било да няма разцепление. За намалената цената на тока, Пламен Орешарски каза, че е бил информиран, че на ЕРП-тата са намалени признатите разходи до равнища, които са сравними със страните от региона. Министър – председателят допълни, че теоретично е възможно още едно намаляване на цената на тока, но дали ще стане практически зависи от мерките, в това число и доколко ще успеят да възстановят експорта.

Премиерът каза, че в програмата му присъства и да ходи на откриването на Олимпиадата в Сочи.