Деветокласник от езиковата гимназия „Бертолт Брехт” в Пазарджик издъхна в съня си, съобщава „Телеграф”. Една от възможните версии на лекарите е, че смъртта е вследствие на усложнения от грип. Ако това се потвърди, Илиян Мишков ще е първата жертва на заразата тази зима. Пазарджик е градът с най-голяма заболеваемост в момента, сочат данните на Здравното министерство. И ученици, и преподаватели в елитното школо бяха шокирани от внезапната смърт на момчето и не вярваха, че лошата новина е истина. Илиян бил в паралелката с френски и немски език. „Беше слънчево и лъчезарно момче”, сподели директорката на гимназията Велка Недялкова.

Тя не знае Илиян да боледува или да отсъства от училище. Майка му също не се била обаждала на класната, за да каже, че синът й няма да идва на училище.

„Има данни, че смъртта е настъпила след усложнение от бронхопневмония, но със сигурност това ще докажат изследванията и пробите от хистологията”, обясниха от Съдебна медицина в пазарджишката болница.

„Намерили са детето с кръвоизлив от носа. Помислили, че е припаднало, но когато идват от Бърза помощ, просто констатират смъртта. Момчето имало кръвоизлив от всички органи. Всяка вирусна инфекция и грип могат да дадат такава картина”, обясни д-р Ангел Кунчев.

По данни на майката Илиян имал лека хрема. Оплаквал се и от главоболие, но не пиел хапчета. В момента в Пазарджик официално няма епидемия от грип, след като са регистрирани само 191 болни на 10 000 души.