Чаша топла вода сутрин на гладно лекува поне 20 болести. Това твърдят японски учени, които смятат, че пиенето на ценната течност, особено по схема и правилно – може да избави хората от редица заболявания.Топлата вода сутрин подобрява всички функции на организма и му помага да се справи с редица проблеми. Методът е известен още от древни времена, но съвсем наскоро научно доказаха ползите му японски учени. 

Според тях този навик помага много при главоболие, артрит, епилепсия, бронхит, астма. Още при менингит, бъбречни заболявания, затлъстяване, гастрит, диария, диабет и други. Така и японските учени препоръчват след събуждане, дори преди миенето на зъбите, да се започне с поемането на чашата топла вода. След това обаче не бива да се приема храна поне 45 минути. А след това вече може да се похапне, но течности трябва да се пият поне час и половина по-късно. 

Изследователите са установили, че ако се спазва примерната схема, хората с високо кръвно налягане започват да чувстват облекчение след 30 дни. С това обаче не се изчерпват ползите на водата. Тя предпазва още от инсулт и инфаркт, особено ако се пие редовно и в по-големи количества. Според учените е добре да се пие и по чаша вода вечер точно преди лягане. По този начин се спомага за намаляване на кръвното налягане и на риска от инсулт или инфаркт, а действа и подмладяващо.