Днес се случи типичен развод. Това заяви пред бТВ социологът Андрей Райчев по повод обявеното днес от експрезидента Георги Първанов намерение АБВ да участва със собствена евролиста на изборите за ЕП.

Първанов и Ивайло Калфин предприемат нов опит да променят съотношението на силите в БСП, добави социологът.

"Тези избори ще са най-слабите избори за моята кариера. Защото българите не са наясно за какво гласуват", смята Райчев. Според него българинът не си дава сметка, че от неговия глас зависи накъде върви Европа – наляво или надясно.

Досега тези избори за ЕП за българите бяха референдум за правителството – дали го подкрепят, или не. Така се възприемаха досега, подчерта Райчев. Сега се добави и втори референдум – освен за или против правителството на Орешарски се прибави и бившият президент. Сега ще се гласува и за Първанов и или за Станишев. Щом Първанов се решава на това нещо, значи той е сигурен, че ще спечели 6 процента. Според Райчев, Първанов много рискува, защото по-вероятният вариант е да не влезе нито един депутат. Това за него ще е краят, смята социологът и подчерта, че случаят е безпрецедентен.