Цените на застраховките "Гражданска отговорност" в България ще продължават да вървят нагоре, тъй като изостават от средните за Европа, заяви пред Bulgaria On Air изпълнителният директор на застрахователно дружество Цветанка Крумова.Тя обаче уточни, че повишението ще бъде плавно заради голямата конкуренция на пазара. Целта е да не се получава драстична разлика в цените на различните компании заради ефективните мерки, предприети в тази насока от регулаторите.

Крумова изрази надежда, че през лятото у нас ще започне да действа системата "бонус-малус". Тя подчерта, че за ефективното действие на системата всички застрахователи трябва да я прилагат и посочи нуждата от нормативна база, която да регулира именно това.

Относно цените и размера на отстъпките и санкциите за шофьорите, компаниите сами ще задават параметрите им, но в определени от регулатора граници, обясни още Крумова.

По отношение на тенденциите в застраховането, тя посочи растящия дял на местните компании, както и навлизането на пазара на бивши здравно- осигурителни фондове.