Случващото се в БСП и активизирането на проекта АБВ ще доведе до предсрочни парламентарни избори. Това заявиха по време на пресконференция от СДС. Според "сините" е важно те да се проведат по новия Изборен кодекс. По думите на лидера на партията Божидар Лукарски обаче БСП умишлено бави приемането му. Дори и да бъде изваден Изборният кодекс към настоящия момент, по него няма да провеждаме идващите евроизбори, посочи той.
Заместник-председателят на партията Любен Петров също коментира, че така очакваният Изборен кодекс обслужва червената върхушка.
"Това, което искаме ние в Изборния кодекс, е задължителното гласуване. Това, което ни отличава от някои други партии и организации, които искат задължително гласуване, е че ние не желаем задължителното гласуване да бъде със санкции и наказания, а с поощрение към избирателите. Тези, които са най-богати и смятат че са над закона и това не ги интересува, нека да има увеличени такси за услугите, които извършва държавната администрация".
Като основна задача пред себе си за тази година СДС обявиха, че виждат задълбочаване на комуникация с чуждестранните партньори и преди всичко ЕНП, където членуват заедно с друга партия от реформаторски блок - ДСБ.
На пресконференцията стана ясно, че СДС и бившата управляваща партия в Словения подготвят предложения за обсъждания в рамките на ЕНП, свързани с лустрацията. Предложения за промени ще бъдат подготвени и в административните структури, което според демократите е особено наложително на фона на постоянните скандални назначения у нас.
Лукарски съобщи още, че заедно с евродепутата от „Синята коалиция" Светльо Малинов и лидера на тъмносините Радан Кънев ще внесат предложение до ЕНП за изваждане от европейската демократична структура на партията на Румен Йончев.
Припомняме, че Йончев е лидерът на „Земеделски народен съюз" и депутат от „Коалиция за България", който преди дни заяви, че ще работи за обединение с партията на Николай Бареков на вота за евродепутати.