Имиграцията от българи и румънци носи много повече, отколкото струва на икономиките в Западна Европа, най-вече във Великобритания и Ирландия, установи шведски икономист.

Йоаким Руист, изследовател от университета в Гьотеборг, направил точни изчисления за Швеция, където българите и румънците работят свободно от 2007 г., и глобално за 14-те други страни членки на ЕС преди разширяването към бившия комунистически блок.

"Моите изчисления показват ясно, че страховете, които се изразяват в момента в други европейски страни относно тежкото бреме за социалната държава от имигрантите, идващи без ограничения от Румъния и България, са неоснователни", заяви икономистът.

В Швеция, една от най-щедрите към имигрантите държави членки на ЕС, където разликата в броя на безработните имигранти и местните безработни е най-голяма, български и румънски имигрант носи с 30% повече на държавата, отколкото й струва, изчислил Руист.

"Този положителен резултат се дължи на факта, че имигрантите получават по-малко социални помощи и са обект на по-малко държавни разходи, отколкото средното шведско население. Това компенсира напълно факта, че те печелят средно по-малко и вследствие на това плащат по-малко данъци", пише икономистът.

Според него Великобритания и Ирландия са двете страни, които са спечелили най-много от имиграцията. От една страна, защото българите и румънците пристигат често, знаейки вече английски, и от друга страна, защото тези две страни имат "малка по размери социална държава". Изследването е осъществено сред представителна извадка от една пета от 10 000-те българи и румънци, живеещи в Швеция в края на 2011 г., като били изчислени плащаните от тях данъци и такси и държавните разходи, от които те са се възползвали (социални помощи и семейни надбавки, образование, здравни грижи, държавни услуги).