Конституционният съд (КС) е приел, че питането на президента Росен Плевнелиев дали Народното събрание може да отменя свое решение за избор е недопустимо.

Искането беше отправено от държавния глава в края на октомври по повод решението на парламента от 19 юни 2013 г., с което отмени решението си за избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Конституционният съд е приел становище по питането с мнозинство от осем от членовете на институцията срещу трима души против, съобщават "Правен свят", който се позовава на свои източници, и "Дневник". Сайтът на КС не работи.

Решението е гласувано в отсъствието на съдия Кети Маркова. С особено мнение са останали трима от съдиите – докладчикът Анастас Анастасов, Благовест Пунев и Румен Ненков. Тримата смятат, че искането на президента е допустимо, а решението на парламента е противоконституционно, защото няма посочено, а и съществуващо законово основание Народното събрание да отмени по своя инициатива собственото си решение за избор на мандатна длъжност, когато избраният е встъпил в длъжност.