Решението на Ивайло Калфин предизвиква дълбоко разочарование. Няма да позволим да се развали къща, за да се построи нечия колиба. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Действието на Ивайло Калфин е насочено срещу БСП, хубавите думи и намерения които прозвучаха не са обективни и целят отслабване на резултата на европейските избори на БСП. Това е смяна на отбора в 90-тата минута на мача, коментира лидерът на партията. Станишев е убеден, че действията на АБВ и на Ивайло Калфин от последните дни обслужват интересите на Бойко Борисов и ГЕРБ. Човекът, който огласи предстоящата листа беше Бойко Борисов, който направи това в петък с негово изявление във Фейсбук.

В такива трудни моменти на изпитание БСП се мобилизира за максимален резултат и аз смятам, че тази ситуация ще доведе точно до такова поведение на симпатизантите и членовете на БСП - не заради нас самите, не заради броя депутати в ЕП, а заради нашата кауза, каза още Станишев.

Това решение на Ивайло Калфин предизвиква разочарование и ще разочарова стотици хиляди социалисти, които в продължение на години работиха за неговите кампании първо като депутат през 2005 година, след това като водач на листата за европейските избори през 2009 година и като кандидат за президент. Разочарованието при мен е по-голямо, защото аз съм заставал зад него и съм го защитавал от съмнения и подозрения, бил съм гарант на неговата лоялност към БСП, продължи Сергей Станишев. Това негово решение, което се случва във важен момент, не е коректно и не е морално не по отношение на ръководството на БСП, а по отношение на нейните членове и симпатизанти и всички работил за неговите кандидатури, коментира още Станишев. Той обясни, че в неделя за последно е разговарял с Калфин. Разговорът продължи повече от 2 часа и аз му казах моето виждане и виждането на много други социалисти по отношение на това негово намерение, което не беше артикулирано ясно до последно, обясни лидерът на левицата.

Председателят на ПГ на Коалиция за България коментира и важните теми през новия политически сезон. Новата сесия на НС ще бъде изключително натоварена от гледна точка на реалните проблеми, които съществуват, заяви още Станишев.

През миналите 6 месеца от работата на НС беше даден старт на промяната. Много важно е през тази сесия тази политика да бъде реализирана още по-реалистично - не само това, което беше прието чрез новия бюджет, но и с редица нови инициативи, добави Станишев. Той каза, че всички осъзнаваме, че имаме тежки проблеми в България и тези проблеми ще бъдат решавани чрез промени и в Закона за защита на конкуренцията.

Една инициатива на партията на европейските социалисти вече е факт на европейско ниво – инициативата за младежка заетост. Тя засяга почти цяла България и става въпрос за усвояване на близо 100 млн. лева. Вече е представен и българският национален план за младежката заетост, заяви лидерът на БСП. Ще се стараем да реализираме и законодателство в защита и ефективно ползване на природните богатства, както и промени в Закона за концесиите и подземните богатства, уточни Станишев.