Нямам абсолютно никакви забележки към ръководството на БСП. Имам огромна благодарност към тези хора, които ме номинираха и имах доверието им. Имах разговори с ръководството на БСП, включително и през последните дни. Надявам се те да дадат публично оценката, която дадоха, с виждания за предно място в листата, каза Ивайло Калфин.

Ако исках спокоен живот на евродепутат, щях да си мълча. Имаме разлики в политики, разлики във виждания и натрупвания на критична маса на доверие към държавните институции, каза Ивайло Калфин.

За БСП работя от много години и на различни постове, винаги съм работил искрено и с резултати. Ако погледнете последните години, и видите накъде върви страната, се вижда, че който и да управлява, се губи доверието към институциите, каза Калфин.

Все повече се преплитат бизнес интереси с политически интереси. Трудно ми е да кажа, че правителството на БСП не спомага за това нещо, каза Калфин.

Ако "Позитано" е спокойно, че това движение няма да засегне гласовете им, защо е тази истерия тогава, продължи той.

Познавам много хора, които не биха гласували за левицата, защото не биха гласували за БСП. Това разширява възможностите на избирателите да изберат свое представителство, което да бъде срещу типа политика, която правеше ГЕРБ и Борисов, заяви Калфин.

По отношение на критиките срещу бившия президент Георги Първанов, Ивайло Калфин каза: Хора, които до вчера никой не им знаеше имената, дават оценки на човек, който е бил доста години в политиката, и е бил на светло. Българската политика трябва не да намери чистите хора, а да намери правилата и съгласието. Надпартийното съгласие за някакви цели, които да си постави страната, поясни Калфин.

Това, което чуваме от БСП, е абсолютно истерична реакция, която се свежда между крайности: първо, че това е разцепление на БСП и второ, че не е никакво разцепление и няма да вземе никакви гласове на евроизборите. Ако няма да вземе никакви гласове, защо това е основният въпрос на БСП в момента, обясни той.

Ако исках да си решавам лични проблеми, щях да направя нещо друго. Доста време съм в политиката, пред мен има два избора - единият да се оттегля, другият да се опитам да предложим някаква друга алтернатива. Не виждам на кого това му пречи и кой го дразни, каза още Ивайло Калфин.

Европейските избори са удобно упражнение, на което може да се премерят подобни сили, заяви евродепутатът.