Учени от Минеаполис са изобретили панел за смартфон, който превръща гърба и страните на телефона в чувствителни на натиск подложки. По този начин целият телефон реагира на докосване.

Защитният панел Sensus позволява на потребителите да задействат избрани приложения с помощта на панела.

Панелът бе представен на тазгодишното технологично изложение в Лас Вегас. "Той комбинира най-доброто от защита и функционалност, като същевременно е относително тънък", смятат създателите.

Версия на панела за Айфон 5 и Айфон 5 Ес ще бъде пусната в продажба през лятото на цена от 99 долара.

Панелът е създаден за потребление от геймъри, активни потребители на социалните медии и бизнесмени. Устройството може да бъде използвано за автопортретни снимки като се притиснат страните на панела или да се играят игри, в които се правят различни движения с помощта на задната част на протектора.

Панелът работи с два вида сензори - капацитивен и съпротивителен, които са използвани в повечето екрани на мобилни устройства. Капацитивният сензор улавя електрическия ток по кожата, за да разбере къде се намира пръста на потребителя. Съпротивителният сензор регистрира степента на упражнения натиск. В комбинация двата сензора функционират като тъчскрийн на телефон.

Когато човек докосне сензорите на гърба и отстрани на панела, вградените процесори превеждат данните в информация, която взаимодейства със съвместими приложения в смартфона. Според създателите, протекторът няма да бъде в тежест на батерията на телефона.