Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е получил предложение да участва в изборите за Европейски парламент от България, Малта, Румъния и Испания, съобщават италиански медии.

Италианските закони му забраняват да се кандидатира за държавен пост в Италия, след като беше признат за виновен за данъчни измами, но като европейски гражданин магнатът технически може да издигне кандидатурата си в друга страна, съобщават редица италиански медии.

"Ил Месаджеро", "Република", "Ил Соле 24 Оре" и "Скай Италия" са сред медиите, които съобщават, че на среща на Берлускони с най-близките му съюзници в петък той заявил, че е получил предложение да се кандидатира на изборите за ЕП през май в България, Малта, Румъния и Испания.

Адвокатите на Берлускони смятат, че макар той да няма право да участва на изборите от Италия заради двугодишната забрана да заема държавен пост, може да го направи в други европейски държави. Бившият премиер заявил, че е готов за нова битка за свобода, защото продължава да твърди, че не е трябвало да бъде признат за виновен. "Бих искал да упражня правата си като европейски гражданин, защото съм невинен",казал магнатът, цитиран от Скай.

Слухове, че Берлускони може да се кандидатира извън Италия се появиха за първи път миналата година, но с приближаването на изборите спекулациите в италианските медии се засилват.