Януари е един от най-доходоносните месеци за диетолози и фитнес инструктори. Влизането във форма след празниците е приоритет на голяма част от хората и затова специалистите ни съветват да не бързаме с топенето на килограми.

През изминалата година модерно беше да постим два от дните в седмицата, а през останалите да ядем каквото ни се иска. Този режим е по-известен сред диетите, като 5:2. Новата година обаче ни изненадва с нова тенденция. Диетолозите съобщават за новата мания за вталяване, а именно ден си позволяваме каквото ни се яде, ден постим.

Професионалистите уточняват, че да постиш съвсем не означава да не се храниш. В превод за дамите тази дума позволява до 500 калории храна на ден, докато на господата са позволени 600. Това е почти нищожно количество храна и много от хората, които са пробвали този режим, не успяват да издържат до края му.

Едни от най-популярните режими на постене са тези, в които през свободните от диета дни, ядем каквото и колкото поискаме. Балансът се постига чрез намаления прием калории на следващия ден.

Диетологът Иън Марбър е на мнение, че подобен хранителен режим никак не е добър за организма и не го препоръчва, независимо от бързите резултати. "Минимално хранене, а след това вероятно преяждане не би следвало да се превръща в постоянен начин на хранене", коментира Марбър.

През последните години подобни хранителни режими са предпочитан метод за отслабване не само сред знаменитостите, а и сред всички, които искат да се отърват от натрупаните килограми през зимата. Диетолозите препоръчват отслабването след празниците да става постепенно, за да не навредим на здравето и организма си.