Убитият в резултат на взрива в БМВ с българска регистрация във Виена австриец от босненски произход Златко Новакович е бил уважавана личност и общински съветник в Мондзее - селище с 3 400 души население в Горна Австрия. Той е баща на две деца и има спедиторска фирма.

Втората жертва бил добър приятел на Златко - 57-годишния Валдемар В. Двамата се познавали отдавна и дори познатите им смятали, че са добри приятели. Затова остава загадка, какво се е случило наистина във виенския квартал Отакрингер рано сутринта в събота, когато двамата загинаха при избухване на ръчна граната. Следователите нямат версия как се е взривила ръчната граната, която държал германеца, седящ на мястото до шофьора Златко. И най-вече - защо? Загадка за разследващите са и откритите в багажника 12 празни чисто нови туби от 10 л. - от онези, които шофьорите използват, за да наливат резервен бензин.

Златко Новакович бил активист на местната организация на Социалдемократическата партия на Австрия и добър познат на бившия кмет на Залцбург Габи Бургщалер - която бе замесена в огромна афера за злоупотреба с финансови средства и загуби мястото си на последните избори. Златко Новакович бил част от Комисията за водата и водопроводните канали и на Комисията за лова и ловните дружинки. "Всички в Мондзее познаваха и уважаваха Златко" - споделя пред в. "Залцбургер нахрихтен" заместник-кмета и съпартиец на Златко Франц Фокнер. "Видяхме се в Залцбург точно преди Коледа. Тогава ми сподели, че му откраднали един ТИР, който по-късно бил открит в една балканска държава. Сподели ми още, че имал проблеми с персонала си".

Самият Златко имал спедиторска фирма и товарни автомобили, които предоставял на фирми за транспорт. В тази фирма работел и българинът Георги Станков, който му дал колата си БМВ, в което станал инцидента. Колите на Златко превозвали предимно зеленчуци от Испания за Австрия и Германия. Но имал база и в България, за която не е известно точно с какво се е занимавала.

Полицията работи в момента по три версии:

Първата: Валдемар В. е автор на атентата, който не успял да се измъкне навреме от колата.

Втората: Златко Новакович се е изпречил на пътя на мафиотска организация и тя решила да го ликвидирала.

Третата: Възможно е и двамата да са замесени в съмнителни гешефти, за които никой не е знаел и са станали жертва на нелеп инцидент.