За мурсалския чай старите хора казват, че е едно от чудесата на България. Билката е вписана в Червената книга, но за щастие не напълно изчезнала. В Родопите има плантации, а мястото на което расте свободно е село Мугла и Триград.

Мурсалския чай е едно от лечебните растения, които в последните години получиха славата на билка за всяка болка. Хора от цяла България се наливат с чая, като вярват, че той ще ги предпази от рак и ще ги запази млади.

За лечебната сила на мурсалския чай узнават и големците от Политбюро и ЦК на БКП. Те са пращали хеликоптер на УБО, който е товарел набрания чай, и само богоизбрани са се докопвали до него.
Казват, че и Лили Иванова е признала свойствата на мурсалския чай. Тя редовно пиела от него и скоро започнала да обяснява силата на гласа си именно с чудното биле. Говори се също, че през 70-те години на миналия век космонавтите го пиели при подготовката си за полет.

Чаят се използва за лечение на болести на дихателната система.
Японски учени изследвали чая и установили благотворното му въздействие върху множество заболявания. Мурсалският чай е силен антиоксидант, действа добре при проблеми с простатата, при кашлица и възпаление на сливиците, предпазва от ракови заболявания, действа благотворно при грип, астма, депресия и подсилва имунната система. Поради съдържащото се в него голямо количество от флавониди, той има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие, намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Предотвратява развитието на ракови клетки, предпазва развитието на атеросклерозата. Открай време е използван за лечение на болести на дихателната система – кашлица, бронхит – и на отделителната система, особено добре лекува пикочно-проводните канали и простатитите. Препоръчва се от лекарите като много успешно лечебно средство за чернодробни и бъбречни заболявания. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и др. В резултат на дългогодишни изследвания е установено, че местните хора, които пият този чай, почти не страдат от бъбреци и нямат камъни в тях.

Наричан е българската виагра

Мурсалския чай е наричан още българската виагра. Смята се, че още по времето на Тодор Живков видни български мъже са пили от чая, за да се представят добре в леглото.

Растението е най-разпространено в местността Мурсалица над родопското село Мугла, което е в близост с границата с Гърция. Там местните хора вместо добър ден ще ви сипят един чай, защото пазят старото поверие, че това е най-добрият начин да ви пожелаят живот и здраве.

Всяка година в края на юли и началото на август, точно по времето, когато се бере чай, по стародавна традиция, продължаваща векове, се правят курбани. От едната страна е ритуалът на мюсюлманите, от другата страна на върха, на разстояние около километър, ритуал правят християните, а гости са и католици, роми, че и евреи.