Починалият през декември легендарен руски оръжеен конструктор Михаил Калашников е писал до патриарха на Руската православна църква Кирил писмо. Това е станало половин година преди смъртта на оръжейника, съобщава излизащият в Москва вестник "Известия"

"Душевната ми мъка е нетърпима, все този неразрешим въпрос: ако моят автомат е лишавал хората от живот, изглежда и аз - Михайло Калашников, деветдесет и три години след раждането си, син на селянка, християнин и православен по вероизповедание – съм виновен за смъртта на хора, пък били те и врагове?", цитира изданието писмото на Калашников. Освен душевните терзания на конструктора, то съдържа и размисли за съдбата на Русия и човечеството.

"Да, увеличава се броят на храмовете и манастирите по нашата земя, а злото въпреки всичко не намалява! … Доброто и злото живеят, съседи са, борят се и, което е най-страшното, помиряват се помежду си в душите на хората – ето до какъв извод стигнах в залеза на земния си живот. Получава се някакъв вечен двигател, който толкова исках да изобретя в младите си години. Светлина и сянка, добро и зло – две противоположности на едно цяло, неспособни да съществуват една без друга.

И нима Всевишният всичко така е устроил?", пита Калашников.

Прессекретарят на патриарха дякон Александър Волков казва на "Известия", че писмото на Калашников е било получено от патриарха и той му е изпратил отговор.

"Писмото бе много уместно по време на нападките срещу РПЦ. Патриархът благодари на легендарния конструктор за вниманието и позицията и отговори, че Михаил Тимофеевич (Калашников, бел. ред.) е пример за патриотизъм и правилно отношение към страната", отбелязва Волков.

По повод на отговорността на оръжейния конструктор за гибелта на хора, православната църква има категорична позиция – когато оръжието служи за защита на отечеството, църквата подкрепя и създателите, и военните, които го употребяват, пише руската агенция "Интерфакс".

"Той (Калашников) e измислил автомата за защита на своята страна, а не за да го използват терористи от Саудитска Арабия", подчертал пресекретарят на патриарх Кирил.