Данъчните стартират проверки за укриване на доходи от брокерите на имоти. Още в края на миналата година служители на Националната агенция за приходи са поискали информация от бранша за най-честите нарушения, които се правят при покупката и продажбата на имоти, научи в. "Стандарт".
Очаква се информацията, която са събрали да бъде използвана за осветляване на доходите на всички брокери и увеличаване на приходите в хазната. Оказва се, че повечето комисионни за сключени сделки или се укриват от данъчните, или се обявяват в много по-малък размер от реалния. Друг сериозен проблем е изповядването на сделките на данъчна оценка, а не върху реалната им пазарна цена. Макар да е в ущърб на бюджета, подобна практика често се приветства от купувачите и продавачите, защото самите те плащат по-малко.

Изповядването на сделката върху данъчна оценка обаче може да изиграе много лоша шега най-вече на купувачите. Този ход им спестява средства като намалява таксата за нотариуса, изповядал сделката, както и налога за прехвърляне на имота. В същото време обаче, ако по една или друга причина сделката бъде развалена, купувачът може да претендира за обезщетение в размер на сумата, вписана в нотариалния акт. Така ако той е платил 100 хил. лв. за апартамент, но в нотариалния акт пише, че е дал 20 хил. лв., при разваляне на сделката, може да поиска най-много 20 хил. лв. Евентуално би могъл да претендира и за някакво допълнително обезщетение, което обаче ще е далеч по-малко от 100-те хиляди, които е платил реално. Така и хазната и самият купувач са ощетени.

Некоректните брокери обикновено работят с по-ниска комисионна от 1-1,5%, обясняват от "Сдружение Брокери на имоти". Това обаче не означава автоматично по-добри условия за клиентите им. Често заради по-ниската комисионна брокерите надуват изкуствено цената на апартамента или съответния имот. По този начин той става почти непродаваем, а ако все пак някой се излъже да го купи, то плаща много повече, отколкото ако беше дал стандартната комисионна от 3%. Друг проблем, с който често се сблъскват клиентите е, че комисионната не им спестява ходене по мъките и обикаляне на ред институции за уреждане на документите за сделката. Макар да има възможност с пълномощно брокерът да извади всички необходими документи, най-често работата на посредника, особено този с ниска комисионна, се изчерпва до срещането на купувача и продавача.