Колинда Грабар-Китарович днес положи клетка и встъпи официално в длъжност като президент на Хърватия на церемония, на която присъстваха представители на 88 държави.

Тържествената церемония започна по обед на открито - на площад "Свети Марко" в центъра на Загреб. Грабар-Китарович произнесе кратка реч. "Аз ще бъда една от Вас", каза в началото на речта си Китарович. Господ да пази Хърватия!, каза в края на речта си, а множеството започна да скандира: Хърватия, Хърватия!

На събитието присъстваха президентите на Черна гора, Албания, Македония, Унгария, Словакия, Словения, Косово и Босна и Херцеговина. В Загреб пристига и сръбският премиер Александър Вучич въпреки сложните отношения между двете страни. България бе представена от председателя на парламента Цецка Цачева.

Украинският президент Петро Порошенко се отказа от пътуването за церемонията заради сложната обстановка по спазването на примирието в Източна Украйна.

46-годишната Колинда Грабар-Китарович е първата жена президент в историята на Хърватия. Тя победи Иво Йосипович с минималната разлика от 1,5% или 32 500 гласа.

Грабар-Китарович проведе избирателната си кампания под лозунга "За по-добра Хърватия". Тя остро критикуваше икономическата политика на правителството и действащия президент, когото обвини в липсата на инициативност за съживяване на икономиката.

Победата на Китарович увеличава шансовете на десноцентристката Хърватска демократична общност отново да се върне на власт на парламентарните избори, които се очакват в края на тази година.