Лекарите в "Пирогов" направиха животоспасяваща операция на 5-годишната Мария. Момичето има увреждане на гръдния кош и то до толкова, че сърчицето му е било защитено само от кожа и мускулатура от външната среда.

Всеки човек има 24 ребра, разпределени по 12 от всяка страна. При Мария има проблем с гръдния кош – в лявата половина на гръдния кош, три от ребрата са слепени, а на останалите ребра липсват краищата, които са към гръдната кост. "Когато лекарите преглеждат детето се вижда как сърчицето му пулсира. Единствено има кожа и мускулатура между външната среда и сърцето", каза д-р Атанас Кацаров. Родители били при няколко лекари в търсене на помощ, случаят е уникален. " До момента няма колеги, които да са се сблъскали с това", каза д-рКацаров.

Лекарите тук разделят слепените ребра и ги фиксирани с два импланта. Така те и ще изправят изкривяването на гръбначния стълб. Няколко дни след операцията детето вече играе с другите деца в болницата. За да осигурят допълнително и живота на детето лекарите му поставят допълнителен външен корсет.

Мария през март навършва 5 годинки, семейството й е от Панагюрище. Родителите й разбират за проблема от около една година, но всички лекари казвали, че не може нищо да се направи. Майка й Иванка разказва, че след като виждат репортаж по телевизията за малката Сияна, през август идват в "Пирогов". Тук установяват, че освен липсващи има и сраснали ребра. На 27 януари е била самата операцията.

Проф. д-р Росен Дребов, който е национален консултант по детска хирургия, обясни, че след популяризираното през август на операцията на малката Сияна, отново направена тук, започнали да ги търсят от цялата страна. Той посочи, че полагат началото на тяхна отдавнашна идея с д-р Кацаров да пренесат лечение на деца от западна Европа тук и да икономисат пари. У нас Фондът за лечение на деца заплаща само имплантите, а не разходите по операции и изследвания навън. Така че ние с парите за лечение на едно дете навън ще спестим за импланти за 2-3 деца още. Разходите за Мария са 12 000 лв. и се поемат от Фонда, за операция на дете навън разходът е над 20 000 евро, казаха лекарите.

А майката на Мария казва, че всички са добре. Все още е малко времето след операцията и момиченцето се приспособява към твърдия корсет.